A última hora, el lehendakari Íñigo Urkullu s’ha presentat al Monestir de Yuso, a San Millán de la Cogolla (La Rioja). Havia amenaçat de no anar a la conferència de presidents presencial convocada per Pedro Sánchez. Exercint de PNB, finalment ha tancat un acord econòmic amb el govern espanyol i hi ha anat. D’aquesta manera, l’única absència ha estat la del president Quim Torra, centrat en la gestió dels preocupants rebrots de Catalunya. La resta, hi ha estat tothom. Fins i tot Felip VI, que ha estat rebut amb un “visca el Rei”. La intenció de La Moncloa és abordar els 140.000 milions d’euros que arribaran d’Europa, tot i que ni tan sols han passat documents de treball a les comunitats.

En diverses ocasions, el president de la Generalitat va demanar de participar-hi telemàticament, com altres presidents, perquè estava centrat en la gestió dels rebrots a Catalunya. Però La Moncloa s'hi va negar en tot moment i no podrà participar-hi per videoconferència. En una carta enviada ahir a Sánchez, Torra també va carregar contra la presència del Rei a la reunió: "No ens pertoca contribuir a netejar la seva imatge organitzant actes vinculats a una gran crisi que ha afectat tantíssima gent al nostre país, així com a Espanya".

 

Sense anar més lluny, Felip VI amb prou feines ha estat mitja hora al municipi de San Millán de la Cogolla. El temps necessari per fer-se la fotografia. Ha aparegut l'últim al monestir, com marca el protocol, i s'ha parat a saludar cadascun dels ministres i presidents autonòmics presents. Tot seguit, s'ha posat al centre de la fotografia de família i ha marxat abans que comencés pròpiament la trobada.

En una intervenció abans de començar la conferència de presidents, Pedro Sánchez ha situat la conferència de presidents autonòmics com a “punt de suport per impulsar” la recuperació econòmica. Ha recordat que Espanya és “un estat descentralitzat” on els governs autonòmics tenen competències “molt importants”. Sense la seva “aportació”, ha assegurat, “no seria possible posar en marxa el volum de recursos econòmics” necessaris per fer front a la reconstrucció.

La voluntat de Sánchez en aquesta trobada és parlar dels 140.000 milions d'euros que arribaran d'Europa entre transferències directes i crèdits. Tot i això, no hi ha hagut cap mena de treball previ abans de la reunió. La Generalitat ja ha avançat quines seran les seves peticions en relació al fons europeu de recuperació. Per una banda, des de la plaça Sant Jaume exigeixen fixar un objectiu de dèficit de l'1% per a aquest any. Per l'altra, reclamen poder gestionar fins a 30.000 dels 140.000 milions d'euros que previsiblement arribaran a l'Estat espanyol. Torra i Aragonès van presentar el seu projecte de reactivació econòmica consensuat amb sindicats i patronal.

Durant la pandèmia s'han celebrat 14 conferències de presidents telemàtiques. L'última conferència presencial va tenir lloc ara fa tres anys, el gener del 2017, al Senat, encapçalada per Mariano Rajoy. En aquella ocasió hi van faltar el president Carles Puigdemont i el lehendakari Íñigo Urkullu. Aquest cop, el líder basc n’ha sabut treure profit.

La doble vara del PNB

Segons expliquen des del govern basc, hi ha hagut un acord sobre la senda de dèficit i la capacitat d'endeutament "després de dies de converses i escrits", tant entre el conseller i la ministra d'Hisenda com entre el lehendakari Íñigo Urkullu i el president Pedro Sánchez. Concretament, han acordat un objectiu de dèficit del 2,6% per al País Basc el 2020, "després de valorar l'impacte de la disminució dels ingressos". Aquesta xifra haurà de ser ratificada per la comissió mixta del concert econòmic, que es reunirà durant la primera quinzena de setembre. Pel que fa al deute públic, se situa en el 15,9% per aquest any.

Aquest acord contrasta amb la posició mantinguda pel portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, aquest dimecres. “L’únic que han enviat és el protocol. En aquestes circumstàncies algú pot pensar que s’està buscant més la foto que ser efectiu”, va criticar des de l’hemicicle.