Després d'aplicar quarantena obligatòria a tots els viatgers que tornin d'Espanya​, el govern del Regne Unit ha recomanat ara no viatjar a les Illes Balears ni Canàries. Segons "l'avaluació actual dels riscos del país" que ha fet aquesta tarda, el Ministeri d'Assumptes Exteriors ha estès el seu consell de no traslladar-se a l'estat espanyol si no és essencial. Una recomanació que fins aquesta tarda només s'estenia al territori peninsular.

La informació publicada per Reuters arriba el mateix dia que els ministres d'Exteriors i de Transport posessin sobre la taula una revisió de les mesures per les illes. Per part del ministre de Transports, Grant Shapps, s'havia obert la porta a modificar la quarantena a tots aquells turistes que tornessin de les Balears, però sembla que la postura més restrictiva del responsable d'exteriors, Dominic Raab, s'hauria imposat.

Recomanacions de no anar a Espanya

El Govern del Regne Unit ha actualitzat aquest dilluns les seves recomanacions de viatge i ha aconsellat evitar tot viatge no essencial a Espanya, incloses les illes Canàries i Balears, a causa dels "riscos" que suposa la situació de la pandèmia de coronavirus al país. "Aquest consell es fonamenta en les proves sobre l'augment de casos de Covid-19 en moltes regions, particularment a Aragó, Navarra i Catalunya", ha assenyalat l'Executiu britànic en un comunicat .

EuropaPress passatgers maletes aeroport palma mallorca

Viajers a l'aeroport de Palma de Mallorca. / Europa Press

Tot i això, no aconsella que els turistes britànics que ja són a Espanya tornin en aquests moments i recomana que "segueixin els consells de les autoritats locals sobre com protegir-se millor, inclosa qualsevol mesura que posin en marxa per controlar el virus ". El Govern britànic ha reiterat a més que aquelles persones que tornin des de l'estat espanyol hauran d'entrar en quarantena.

Divisió en l'executiu britànic

El secretari de Transport, Grant Shapps, s'havia mostrat contrari davant aquesta nova mesura i havia considerat l'opció de configurar ponts aeris amb les illes del Balears, ja que considera els casos de Covid-19 són molt inferiors que a la península. Segons el diari britànic The Sun, s'estaria avaluant la proposta.

 

No obstant això, el Ministeri d'Exterior s'havia mostrat crític des de l'inici amb les declaracions de Shapps i finalment ha acabat restringint encara més les recomanacions de viatge. El comunicat ha estat publicat hores després que l'ambaixador del Regne Unit a Espanya, Hugh Elliot, també assegurés que "ara per ara" la quarantena de catorze dies decretades per les autoritats afecta tot el territori nacional, excloent així corredors o excepcions amb les illes Canàries i Balears.

Les queixes del govern espanyol i el sector turístic

La nova recomanació del govern de Boris Johnson ha ignorat per complet les peticions del govern de Pedro Sánchez, que demanaven que reconsiderés la mesura.  La ministra de Turisme, Reyes Maroto, ha dit avui que el govern espanyol es plantejava crear corredors segurs entre el Regne Unit i les Balears. També la ministra d'Afers Exteriors, Arancha González Laya, va dir aquest diumenge que "Espanya és un país segur" i que estaven negociant amb Londres per eximir de la quarantena a les Canaries i les Balears. "La situació a Espanya està controlada", va assegurar González Laya. 

El sector turístic també havia alçat la veu. Segons ha assenyalat el vicepresident executiu de l'Aliança per a l'Excel·lència Turística (Exceltur), José Luis Zoreda, en declaracions a Europa Press, es tracta d'una reacció "absolutament imprevista" que podria tenir un efecte "devastador" en el sector turístic amb pèrdues de fins a 8.700 milions d'euros. Finalment, però, les seves queixes no han fet canviar de parer el Ministeri d'Exteriors britànic. 

Imatge principal: Vista inusual de la Platja de Maspalomas, a Gran Canaria, sense pràcticament turistes. / EFE