El líder del PSC, Salvador Illa, ha estat entrevistat per Josep Cuní a la SER Catalunya. El cap de l’oposició s’ha mostrat obertament a favor de la tramitació dels indults, però ha rebutjat qualsevol possibilitat de celebrar un referèndum d’autodeterminació. “El referèndum és, en si mateix, divisiu i jo no vull divisió”, ha justificat Illa.  

Salvador Illa ha assegurat que Catalunya no compleix els requisits que avalen el dret a l’autodeterminació. “El dret a l'autodeterminació no s'aplica a Catalunya. S'aplica a les colònies i Catalunya no ho és”, ha remarcat Illa. És per això que el líder dels socialistes catalans descarta per complet la celebració d’un referèndum, però insisteix en l’ús de la taula de diàleg per reconstruir els vincles entre l’Estat i Catalunya.  

L’ombra dels indults 

La polèmica sobre els possibles indults als líders independentistes ha estat la protagonista en l’entrevista que aquest matí ha concedit Salvador Illa. El líder dels socialistes catalans fa dies que es mostra obertament a favor d’aquesta mesura, la qual considera una manera de “passar pàgina d’aquests darrers deu anys, que no han estat bons per a ningú”.  

El dictamen del Tribunal Suprem en contra dels indults que planteja el Govern espanyol no ha sorprès Illa. “No m’ha sorprès, esperava una posició similar a la que han acabat adoptant”, reconeix el cap de l’oposició i recorda “No és un informe vinculant”.  

Illa ha deixat clar que considera que el Govern espanyol ha de prendre la decisió sobre els indults als encausats pel procés “basant-se en les conviccions”.  

No es jugarà amb la pandèmia 

Salvador Illa ha aprofitat l’entrevista d’aquest matí per exposar com serà l’oposició del PSC durant aquesta legislatura. “Faré una oposició contundent, però no d’obstrucció”, ha assegurat Illa, qui ha repetit aquesta consigna al llarg de l’entrevista. El nou cap de l’oposició ha insistit a dir que no es tanca a res “que pugui ser positiu pels catalans i les catalanes, sempre que no em desdibuixi com a alternativa”.  

Illa també ha deixat clar que el PSC no farà política aprofitant la delicada situació de la pandèmia. “En tot allò que faci referència a la lluita contra la Covid nosaltres estarem al costat del Govern sense matisos. Amb això no jugaré”, ha sentenciat el socialista.  

 

Imatge principal: Salvador Illa durant el ple d’investidura de Pere Aragonès / Efe