El líder del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) al Parlament, Salvador Illa, durant una entrevista a El País  ha assegurat que "l'autodeterminació no és aplicable a Catalunya perquè Catalunya no és una colònia" i reivindica que "Espanya és una democràcia plena i reconeguda".

"Els privilegis dels presos"

Illa a l'entrevista també defensa la seva posició contrària a concedir l'amnistia als presos polítics: "L'amnistia està permesa dins del marc de convivència espanyol ni dins de l'Estat de dret". El socialista ha respost sobre els possibles indults als presos polítics i assegura que "quan el govern espanyol rebi els informes, tindrà discrecionalitat per prendre la decisió més oportuna".

També ha carregat contra els líders independentistes afirmant que els presos no han de tenir cap privilegi ni cap prejudici.

Taula de diàleg

El líder del PSC o s'ha mostrat gaire confiat en la "taula de diàleg". I creu que "en les taules de diàleg es pot plantejar tot, però han de ser coses possibles", així descartant posar sobre la taula l'autodeterminació. També ha defensat la posició de la seva formació i explica que el PSC va demanar dues taules de diàleg, una a Espanya i l'altre a Catalunya.

Tot i les discrepàncies amb el nou govern, format per ERC i Junts per Catalunya, Illa ha afirmat que donaran suport a l'executiu "en tot allò que sigui bo pel país. Volem col·laborar en la lluita contra la covid-19".

"Molta solidesa no es preveu"

Tampoc li ha faltat temps per criticar la coalició de govern: "Cap president de la Generalitat havia necessitat tres sessions d'investidura per ser escollit".

"Hem vist un procés negociador de tres mesos en un moment de pandèmia, quan necessitàvem un Govern amb plena capacitat d'actuació", es lamenta Illa. Irònicament carrega contra els desacords entre Esquerra Republicana i Junts per Catalunya: "Podria ser que no es coneguessin, però porten cinc anys, no cinc mesos, cinc anys governant junts. Molta solidesa no es preveu", afirma l'exministre de sanitat.

Els indults, pròximament

El president del grup parlamentari del PSC, Salvador Illa, ha vaticinat que la decisió del govern espanyol sobre les peticions d'indults als presos polítics arribarà aviat. Ho ha dit aquest dijous en una entrevista a Rac1, on ha afegit que la Moncloa rebrà en breu el darrer dels informes preceptius per acabar el tràmit, i aleshores "no tindria sentit que la decisió del Consell de Ministres es demorés gaire".

"No seria raonable endarrerir això excessivament", ha afegit Illa, que no ha volgut "anticipar res" sobre la decisió.

Imatge principal: Salvador Illa. - ACN.