L’Autoritat Electoral del PSC ha designat aquest dimecres Salvador Illa primer secretari electe del partit, una decisió que haurà de ser ratificada en el Congrés Extraordinari que se celebrarà els dies 18 i 19 de desembre a la capital catalana. La d’Illa ha estat l’única candidatura presentada. Illa ha rebut el suport per a la seva candidatura de personalitats com els exprimers secretaris del partit Raimon Obiols i Pere Navarro, l'exministre Narcís Serra, l'expresident José Montilla, i el fins ara líder del partit, Miquel Iceta. El representant de Salvador Illa en el procés ha estat Roman Ruiz, que va ser primer secretari del PSC al Vallès Oriental i alcalde de Montmeló.

En una carta adreçada a la militància, Illa ha alertat que el d'ara és "un moment de canvis de gran abast i molt de fons a nivell mundial", uns canvis, afegeix, que són "molt ràpids, accelerats i de molta intensitat". "La pandèmia de la covid-19 ha posat de manifest les vulnerabilitats de les nostres societats, reforçant-ne la necessitat de la dimensió pública, la necessitat que hi hagi institucions fortes que vetllin per l’interès general", ha exposat. En aquest context, ha subratllat "la vigència dels plantejaments socialdemòcrates" i ha afirmat que "Europa s’ha reivindicat en aquesta crisi sanitària i n’ha sortit clarament reforçada".

A la missiva, Illa també ha tingut espai per carregar contra els partits independentistes i ha apuntat que "Catalunya porta massa temps que no està pel que ha d'estar amb una dècada perduda a les esquenes marcada per mals governs, governs dividits, prioritats equivocades i malbaratament de temps i energies".

 

Els objectius del PSC

Illa, però, ha llançat un missatge d'esperança sobre l'obertura a Catalunya d'"un temps nou" gràcies a la victòria del PSC a les eleccions del 14-F. "Uns comicis que van evidenciar que el diàleg, la reactivació econòmica i la reconstrucció social tenen una àmplia base i un ampli suport", ha dit. "Les tres prioritats que els socialistes hem establert com a punts cardinals de la nostra acció política, que hem articulat a l’entorn del Govern Alternatiu de Catalunya", ha continuat.

Illa també ha dedicat unes paraules al primer secretari sortint, el ministre Miquel Iceta, del qual ha afirmat que amb el seu "mestratge polític" el PSC ha aconseguit ser el primer partit de Catalunya. "Moltes gràcies Miquel Iceta pel teu socialisme, per la teva catalanitat, per portar Catalunya al cap i al cor, pel teu mestratge polític, per marcar el camí en moments difícils, pel que has fet, estàs fent i necessitem que segueixis fent per al PSC", li ha agraït.

"Ara l’objectiu és encara més ambiciós: governar Catalunya. Estem preparats per fer-ho i ho farem amb un partit fort, sòlid, plenament compromès amb l’ideari socialdemòcrata, reafirmant el seu compromís amb Catalunya, Espanya i Europa, parlant a la Catalunya sencera i no només a una part. El PSC ha de ser el partit del diàleg, entre catalans i catalanes, entre catalans i la resta d’Espanya i també amb Europa. I, sobretot, el PSC ha de ser un partit útil, al servei de la ciutadania de Catalunya", ha reivindicat.

 

Imatge principal: el primer secretari electe del PSC, Salvador Illa, en una imatge d'arxiu / Foto: Efe