Nou viatge internacional de Salvador Illa. Després d'haver visitat Brussel·les i París en els darrers mesos, el líder del PSC ha tornat a reivindicar el seu perfil més institucional, aquest cop amb destí a Portugal. En una jornada intensiva, el socialista s'ha trobat amb l'ambaixadora d'Espanya a Portugal, Marta Betanzos; amb el delegat del Govern de la Generalitat a Portugal, Rui Reis; i amb el president del grup socialista al parlament portuguès, Eurico Brilhante. Després d'un contacte informatiu, Salvador Illa s'ha reunit amb el primer ministre de Portugal i secretari general del Partit Socialista de Portugal, António Costa, aprofitant l'avinentesa per formar part del mateix espai polític.

Durant la seva visita a Lisboa, Illa ha estat acompanyat per l'eurodiputat Javi López i la cap del gabinet de la presidenta del grup de l'Aliança Progressista i Demòcrates (S&D) al Parlament Europeu i secretària de Política Europea i Internacional del PSC, Laura Ballarín.

Des del país lusità, el líder socialista a Catalunya ha aprofitat per referir-se a l'actualitat política. I ho ha fet aferrant-se de nou a un avís en el qual s'ha reafirmat durant els darrers dies: "No hi haurà referèndum d'autodeterminació a Catalunya". Després que ERC hagi presentat la seva proposta per l'Acord de Claredat, amb un referèndum que hauria d'obtenir un mínim de 55% de suports per declarar la independència, Illa ha indicat novament que els republicans saben que no hi haurà cap votació sobre aquesta qüestió "i ha de tenir el coratge de dir-ho als catalans". En aquest sentit, ha considerat que, en lloc de la independència, el debat que cal encetar és el que produeixi el diàleg entre els partits catalans, una demanda recurrent dels socialistes.

Illa també ha posat ERC en el seu punt de mira per retreure la seva actitud durant la negociació dels pressupostos. El líder de l'oposició ha considerat que el Govern monocolor és "el més dèbil dels darrers 40 anys", i encara ha llançat un advertiment més, dubtant que pugui esgotar la legislatura si no canvia "radicalment" i jugant així amb la perspectiva d'un avançament electoral. Pel que fa al debat pressupostari, Illa ha reiterat que "queda molta feina per fer" i ha atribuït als "cops de volant" i a les "inseguretats" d'ERC el fet que encara no hi hagi pacte per als comptes públics del 2023. El primer secretari del PSC ha recomanat als republicans, amb Pere Aragonès al capdavant, que "deixin de fer declaracions absurdes i inútils" i que es posin a treballar per intentar assolir un acord. Aquest matí, la portaveu socialista ha assegurat que les negociacions avancen "a bon ritme".