El paper d'oposició del PSC no es limita només al Parlament. Els socialistes han anunciat aquest divendres que el líder del partit, Salvador Illa, farà un viatge institucional a Brussel·les la setmana vinent, tan sols una setmana després que s'hi hagi desplaçat el president de la Generalitat, Pere Aragonès. Malgrat arribar-hi amb retard, el cap de l'oposició guanya la partida al cap de l'executiu per tres a dos. I és que, mentre que Aragonès va anunciar reunions amb el comissari de Justícia, Didier Reynders, i el de Mercat Interior, Thierry Breton, Illa es veurà amb un representant europeu més. Concretament, el líder socialista mantindrà reunions de treball amb el comissari europeu d’Economia, Paolo Gentiloni, el vicepresident i comissari de Relacions internacionals i Prospectiva, Maroš Šefčovič, i amb la comissària de Cohesió i Reformes, Elisa Ferreira.

D'aquesta manera, Salvador Illa podrà celebrar la seva particular victòria en el camp de la Unió Europea. I és que, després de la visita del principal representant institucional de Catalunya, el socialista podrà disfressar-se de cap del 'Govern alternatiu'. En un comunicat, la formació ha explicat que la visita vol permetre "traslladar el compromís de Catalunya, i en particular dels socialistes catalans, amb els valors que representa l’europeisme" en un context marcat per la guerra a Ucraïna. "Un moment que planteja molts reptes, però, alhora, moltes oportunitats", el principal dels quals és els Fons Next Generation, segons el PSC.

La delegació socialista estarà integrada per altres peces claus del partit, com ara la portaveu i viceprimera secretària d'Acció Política Alícia Romero, l'eurodiputat Javi López i la secretària de Política Europea i Internacional Laura Ballarín. Durant la visita també hi haurà trobades amb la presidenta de la Comissió Especial del Parlament Europeu sobre la pandèmia de la Covid, la presidenta del Grup S&D i secretària del PSOE per a la Unió Europea, l’ambaixador REPER d’Espanya a la Unió Europea i el president del Grup Socialista al Comitè de les Regions.

Visita a temps per reunir-se amb Aragonès

Aquesta serà la segona visita institucional d'Illa als òrgans institucionals de la Unió Europea en aquesta legislatura. El novembre de l'any passat, el líder socialista ja va ser a Brussel·les per mantenir reunions de treball amb el comissari de Treball i Drets Socials, la comissària de Salut i Seguretat Alimentària, i l'alt representant per a Afers Exteriors, Josep Borrell. El viatge tindrà lloc entre dimecres i dijous, de manera que Illa haurà tornat a terres catalanes divendres, quan previsiblement es reunirà amb el president de la Generalitat per debatre sobre la continuïtat de la legislatura després del trencament del Govern.

Aragonès també haurà tornat recentment del seu viatge a Brussel·les. La capital belga ha tornat a obrir aquesta setmana les portes dels seus despatxos per al màxim representant institucional de Catalunya set anys després del veto imposat per l'Estat arran del pols independentista. El darrer cop que el cap de l’executiu català va ser rebut per un responsable de la Comissió Europea va ser el 2015, quan el president Artur Mas es va entrevistar amb la comissària de Transports, Violeta Bulc. Entre altres qüestions, Aragonès ha pogut conversar sobre l'escàndol del CatalanGate i la sentència del 25% de castellà a les escoles.