El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha assegurat que no condiciona el seu suport als pressupostos del Govern a la dimissió del conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena. Després que el conseller destituís aquest dilluns al comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, Josep Maria Estela, el líder socialista va exigir a Aragonès que donés explicacions i va afirmar que Elena "hauria de plegar" perquè considera que "ha fet fatal" la seva feina. Malgrat aquestes afirmacions, Illa ha puntualitzat aquest dissabte que no condicionarà les negociacions dels pressupostos a la dimissió del conseller d'Interior. 

El líder socialista ha explicat, en declaracions als mitjans des del Palau Firal de Manresa, que la seva formació apostarà per una “negociació pressupostària clàssica” a Catalunya. Illa ha apuntat que considera que "és un error barrejar llibretes" i que quan es parla de pressupostos "no s'han de barrejar altres qüestions". Per això ha assegurat que no supeditaran el seu possible suport als pressupostos d'Aragonès a la dimissió d'Elena o a altres qüestions. En aquest sentit, ha criticat que el líder d'ERC, Oriol Junqueras, hagi condicionat l’aprovació dels comptes espanyols a la reforma del delicte de sedició. Malgrat tot, cal recordar que Illa va declarar que els socialistes anirien a la negociació dels pressupostos catalans com a "organitzadors de l'àpat", i no com a "convidats".

Illa assegura que es produirà la reforma del delicte de sedició

Junqueras va tornar a reclamar a Sánchez aquest divendres que activi la reforma del delicte de sedició, després que el president espanyol tornés a donar allargues a la possible modificació del Codi Penal excusant-se en la manca d'una majoria parlamentària. Junqueras li va retreure la inacció en aquest aspecte i va apuntar que "la majoria que va fer servir per fer una investidura i per fer pressupostos és perfectament capaç de votar una reforma del Codi Penal". 

Illa no ha fet una menció a les possibles majories parlamentàries per aprovar la reforma ni ha posat una data concreta sobre quan es podria obrir aquesta carpeta. S'ha limitat a recordar que "és un compromís d'investidura del president Pedro Sánchez" que assegura que es complirà, perquè "Sánchez sempre compleix els seus compromisos". El socialista, però, ha coincidit amb Junqueras en què quan es produeixi la reforma, li semblaria "prudent i raonable" fer-ho tenint en consideració les lleis europees. 

"Els pressupostos no han de ser un intercanvi de cromos"

El primer secretari del PSC ha recordat a Aragonès que es va oferir per negociar els pressupostos el 27 d'agost, i ha criticat que quasi dos mesos després, encara no coneixen el projecte pressupostari. Per aquest motiu, Illa s'ha mostrat preocupat perquè creu que els pressupostos "no seran una realitat l'1 de gener" i ha tornat a estendre la mà al president per tirar-los endavant.

Però Illa ha volgut desvincular la tramitació dels pressupostos de l'Estat dels de Catalunya i ha rebutjat que el suport dels republicans als comptes de Sánchez impliqui el suport dels socialistes als pressupostos d'Aragones. El socialista ha declarat que no veu "adequat" que els pressupostos siguin com un "canvi de cromos". El líder socialista ha celebrat el fet que ERC faciliti la tramitació dels pressupostos espanyols perquè "és el que tocava", però ha assegurat que per a ell "no canvia res" i que el PSC mantindrà la mateixa actitud.