En contra del que diu el govern espanyol, sí que hi ha una majoria parlamentària per a reformar el delicte de sedició al Codi Penal. Aquesta és la resposta d'Esquerra Republicana després de les noves allargues que hi ha donat La Moncloa aquest divendres, en boca del mateix president Pedro Sánchez i de la seva portaveu Isabel Rodríguez. Aquesta reforma adequaria la llei espanyola als paràmetres europeus, i per això els republicans la continuen defensant. I la posen damunt la taula en plena negociació dels pressupostos de l'Estat. "El clima de confiança es basteix sobre tots els aspectes al mateix temps", ha avisat Oriol Junqueras, que ha defensat la decisió de no presentar esmena a la totalitat per a poder donar marge a la negociació.

Aquesta resposta arriba després que Pedro Sánchez hagi donat noves llargues a la reforma del delicte de sedició. Des de Brussel·les, el president del govern espanyol ha tornat a afirmar que no compta amb els suports necessaris per escometre la reforma, alhora que ha deslligat el suport dels republicans als comptes públics amb el canvi del delicte de sedició. Després de participar aquest divendres en la sessió de treball del Consell Europeu, Sánchez ha assenyalat que "res té a veure" la resposta que suposen els PGE a la crisi econòmica i social amb altres qüestions d'homologació a Europa del Codi Penal espanyol.

Oriol Junqueras li ha respost des de Sant Joan Despí. En declaracions als mitjans, el president d'ERC ha defensat que "el que vol ERC és que tothom s'acosti al respecte al dret internacional" i ha recordat que el 80% de la societat catalana defensa la fi de la repressió. I ha replicat a Sánchez que sí que hi ha majories: "És evident que la majoria que va fer servir per fer una investidura i per fer pressupostos és perfectament capaç de votar una reforma del Codi Penal. No només la demana ERC, sinó la immensa majoria de la societat catalana i també el conjunt d'institucions internacionals". Només cal que "aquestes majories es posin a treballar". Si bé ha reconegut que pressupostos i sedició són coses diferents, els ha vinculat: "És evident que són qüestions diferents, però totes es retroben en el context general. I el clima de confiança es basteix sobre tots els aspectes al mateix temps".

 

Continuar negociant

Com l'any passat, ERC i el govern espanyol han portat les converses fins al límit temporal, amb contactes a tots els nivells. I els republicans han pres la mateixa decisió: no presentaran esmena a la totalitat als pressupostos de l'Estat. L'anunci ha arribat a través d'un comunicat perquè encara no s'ha tancat cap acord concret i de fet estan "lluny". Però des de Calàbria volen donar una oportunitat a la negociació que ja està en marxa. D'aquesta manera, juntament amb el PDeCAT, EH Bildu i el PNB, Pedro Sánchez veu aplanat el camí per a la tramitació --que no l'aprovació-- dels seus tercers comptes. El termini per a registrar esmenes a la totalitat finalitzava aquest divendres a les dues del migdia. Seran rebutjades en el debat que tindrà lloc dimecres i dijous de la setmana que ve al Congrés dels Diputats. En la seva atenció als mitjans, Junqueras ha assegurat que "estem negociant en tots els aspectes" i que "hi ha prou possibilitats per a poder continuar negociant" els comptes estatals. "Després ja es veurà. Depèn dels acords amb què s'hi arribi, hi haurà un vot o un altre", ha conclòs.