El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha aprofitat la seva intervenció al Consell Nacional per tornar a oferir-se al Govern per negociar els comptes de 2023 perquè Catalunya tingui uns pressupostos d'"àmplia base". No obstant això, ha advertit al president Pere Aragonès que no participarà de la negociació dels pressupostos com a "convidat". Tot i l'oferta per negociar uns pressupostos "d'àmplia base", Illa ha declarat que els socialistes hi aniran com a "organitzadors de l'àpat", i no com a "convidats". "Volem ser-hi des del principi. A taula parada, els socialistes no", ha afirmat.

D'altra banda, Illa també ha demanat al govern del president Pere Aragonès que "s'aclareixi". "Demanem al Govern de Catalunya i al senyor Aragonès que s'aclareixi. Qui mana a ERC? Qui pren les decisions del Govern i fixa el rumb?", ha preguntat. Alhora, ha criticat que “Aragonès i ERC no són fiables ni creïbles". I ha demanat al president Aragonès "més altura de mires, més responsabilitat i més serietat”. I ho ha reblat, tot remarcant que "quan és més necessari tenir governs forts i estables, Catalunya té el govern més dèbil de la seva història recent".

El PSC vol participar en la confecció dels nous pressupostos

Durant la seva intervenció al Consell Nacional del PSC, Illa ha remarcat que no participaran de la negociació dels pressupostos si és per tenir un paper de "convidats", sinó que volen ser partícips de la seva conformació. A més, ha afegit que el PSC no pensa "rescatar" el Govern d'Aragonès, però sí "Catalunya i els catalans". I és que per al primer secretari del PSC, "el més important és que hi hagi pressupostos".

Illa també ha recalcat que la seva formació ja es va oferir per negociar els pressupostos a finals d'agost. "Treballarem perquè Catalunya i els catalans no hagin de pagar un preu encara més alt pel desgovern que hem viscut aquests darrers anys", ha afirmat. Segons Illa, l'objectiu de la formació de la rosa i el puny és que la Generalitat tingui nous pressupostos l'1 de gener de 2023.

Illa reivindica la memòria del president Lluís Companys

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha reivindicat aquest la memòria del president Lluís Companys quan es compleixen 82 anys del seu afusellament per part del franquisme. "Va donar la vida per Catalunya”, ha recordat Salvador Illa. Ho ha dit durant el Consell Nacional del PSC després d'encapçalar al matí, amb l'expresident José Montilla, l'ofrena de la seva formació a la tomba del president Companys al cementiri de Montjuïc de Barcelona.

Així doncs, Illa ha defensat que Companys va ser "víctima de la intolerància" en un moment històric convuls a Europa, i ha destacat que sempre va saber mantenir les conviccions i la dignitat.