Pedro Sánchez ha donat llargues a la reforma del delicte de sedició, que ERC reclama per aprovar els pressupostos generals de l'Estat (PGE). El president del govern espanyol ha tornat a afirmar que no compta amb els suports necessaris per escometre la reforma, alhora que ha deslligat el suport dels republicans als comptes públics amb el canvi del delicte de sedició. Després de participar aquest divendres en la sessió de treball del Consell Europeu, Sánchez ha assenyalat que "res té a veure" la resposta que suposen els PGE a la crisi econòmica i social amb altres qüestions d'homologació a Europa del Codi Penal espanyol.

Llavors, ha assenyalat que la seva posició és coneguda i que considera que Espanya té un Codi Penal que en alguns delictes "no és homologable" a altres democràcies europees. "No és quelcom que digui la política, ho diuen els mateixos penalistes", ha afirmat en roda de premsa. És per això que ha assenyalat que "això no pot ser un exercici de teoria, sinó que s'ha de forjar a les Corts i, per tant, calen suports". "Ara com ara, sembla que no els tenim", ha apuntat. Tot i això, ha assegurat que el govern espanyol complirà amb el compromís de reformar el delicte de sedició si la majoria parlamentària "es produeix".

 

Pedro Sánchez, agraït amb ERC

El cap de l'executiu estatal ha fet aquestes declaracions després de l'anunci que ERC no presentarà l'esmena a la totalitat al projecte de pressupostos, tot i les llargues a la reforma del delicte de sedició. Les renúncies a l'esmena tant dels republicans com d'EH Bildu i el PNB permeten que continuï el tràmit parlamentari dels PGE, cosa que Sánchez ha agraït. Fins i tot s'ha mostrat molt optimista i ha destacat que aquests seran els tercers pressupostos consecutius que aprova el seu govern. És un fet que no es produïa des del 2015 i que evidencia "l'estabilitat" de l'executiu en un moment en el qual la incertesa regna a Europa.

També ha intervingut la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, que ha respost a la petició d'ERC sobre la reforma del delicte de sedició per donar suport als pressupostos i ha dit que d'aquesta qüestió es podrà parlar "després". Ara, la "prioritat" és la protecció de les classes mitjanes i treballadores en el projecte de PGE. Rodríguez ha recordat als republicans que en els comptes públics del 2023 hi ha "arguments suficients" per donar-los suport. En aquest sentit, ha insistit que l'executiu de Sánchez és dialogant i ha propiciat avenços sense precedents en la normalització de la situació a Catalunya.