El secretari primer del PSC, Salvador Illa, ha assegurat a empresaris bascos que "no hi haurà referèndum ni camí per a la unilateralitat" a Catalunya. El dirigent socialista ha visitat aquest dilluns el País Basc per participar en un dinar-col·loqui del Cercle d'Empresaris Bascos, on s'ha repassat l'actualitat catalana i el seu "encaix en l'actual context d'evolució econòmica" — alhora que s'ha analitzat "com poden evolucionar en el futur les singularitats autonòmiques (basca i catalana) a la Constitució".

En el col·loqui també s'ha abordat la qüestió de la "unilateralitat versus creixement", la situació del pacte pressupostari a Catalunya i la correlació de forces arreu del territori català. De la mateixa manera, s'ha fet una anàlisi del panorama polític a Catalunya i la seva possible incidència a la governabilitat de l'estat espanyol en el moment actual. Dit això, Europa Press ha pogut saber que Illa ha insistit en la idea que "no hi haurà referèndum sobre independència". "Ja no hi ha camí per a la unilateralitat i que el procés ja no és el que era", ha explicat, abans de concloure que caldrà veure com evoluciona la situació de Carles Puigdemont. — després de la nova interlocutòria del jutge Pablo Llarena, que manté el processament al president pels delictes de desobediència i malversació. 

La negociació dels pressupostos catalans

Sobre la negociació dels pressupostos catalans, el líder del PSC ha qüestionat aquest dilluns al matí la voluntat del Govern d'arribar a una entesa sobre els comptes. "Ens vam oferir a l'agost. Voluntat d'acord sempre n'hi ha hagut. El que no sé si aquesta voluntat també hi és per part del Govern. Disposats a negociar, no a adherir-nos", ha afirmat en una roda de premsa al País Basc. Eren les primeres paraules públiques del dirigent socialista des de la reunió de dissabte amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès — que va acabar sense acord.

Per la seva banda, ERC encara defensa que no hi ha "esculls pressupostaris" i que l'entesa hauria de ser "imminent". Però després de sentir les declaracions d'Illa, els republicans han acusat els socialistes de "xantatge" i han pressionat el PSC: "D'aquesta setmana no hauria de passar. Cada setmana que passa és una setmana menys" per posar els pressupostos a disposició de la ciutadania, tot i haver assegurat que no posen "dates límit" o "línies vermelles". "Ben entrada la tercera setmana de gener, no entenem com el PSC o Junts continuen una setmana més amb un bloqueig incomprensible", ha assegurat Marta Vilalta.