El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha reaccionat al seu compte de Twitter a la decisió del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena de mantenir-li el delicte de malversació agreujada en aplicació de la reforma del Codi Penal pactada entre Esquerra Republicana i el PSOE. Més concretament, Puigdemont ha qüestionat la motivació darrere l'acord enmig de les informacions als mitjans espanyols que indiquen que el govern de Pedro Sánchez és ara més a prop que mai de poder extradir-lo. Es tracta d'una sospita que ja va fer pública ara fa uns mesos, però que l'actualització de la resolució de processament li ho ha tornat a recordar, tot i que ha assegurat que fa anys que veu com "els polítics espanyols no tenen cap vergonya d'admetre que prenen decisions" amb la intenció de perseguir-lo.

Puigdemont qüestiona el pacte d'ERC i el PSOE per la reforma del Codi Penal

En el fil del seu compte oficial de Twitter, el president Puigdemont ha tornat a recordar les preguntes que va llançar el mes de novembre on qüestionava si Esquerra era conscient que el govern espanyol pretenia facilitar la seva extradició amb la reforma dels delictes de sedició i malversació: "La part catalana, era conscient que aquestes eren les intencions del govern espanyol en la reforma de la llei? Ningú no va advertir que es faria aquesta interpretació?", va preguntar en un altre fil de piulades. Aquest diumenge, i després que aquesta setmana el jutge Llarena hagi decidit processar-lo per malversació igualment amb l'entrada en vigor de la reforma, Puigdemont ha tornat a compartir el missatge "per si algú encara no ha trobat les 'parets de vidre' que volen per a les institucions. Cal transparència. Sobretot per tenir-ho clar si els seus auguris s’acaben complint", ha etzibat.

Puigdemont pregunta si a ERC n'eren conscients

Puigdemont també va oferir en aquell moment dues possibles explicacions de tot plegat: que els republicans no sabessin les intencions del govern espanyol i, per tant, haurien de retirar el seu suport a la reforma; o que sí que en fossin conscients, cosa que va assegurat que "no m'ho vull ni imaginar". "Seria molt greu" si això fos així, va advertir. Amb tot, en el fil d'aquest diumenge s'ha vantat que la justícia europea vagi frustrant les aspiracions de l'Estat espanyol de perseguir-lo, "i veient com els polítics espanyols no tenen cap vergonya d’admetre que prenen decisions amb la intenció de provocar efectes judicials en contra meva", ha conclòs.