El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el líder del PSC, Salvador Illa, finalment han celebrat aquest dissabte la reunió prevista per abordar l'acord de pressupostos. Tot i la trobada cordial a Arenys de Mar, que ha durat prop d'una hora i mitja, els socialistes han constatat que encara hi ha diferències sobre el projecte dels comptes. Per part del Govern, s'ha insistit en el clima positiu de la trobada i totes dues formacions s'han emplaçat a seguir treballant per intentar arribar a un pacte.

Aragonès i Illa havien emparaulat a primera hora d'aquest divendres una reunió per tractar l'acord pels pressupostos "com més aviat millor". A l'espera de fer la trobada, el president de la Generalitat va continuar pressionant als socialistes, assegurant en un acte d'ERC a Manresa (Bages) que venien "hores importants en les quals amb la voluntat d'acord i diàleg esperem tenir la majoria requerida perquè aquests pressupostos siguin una realitat". "És hora de la responsabilitat", insistia abans de parlar amb el líder del PSC.

Els socialistes assenyalen diferències

Tot i la trobada d'aquest dissabte, i després de setmanes de negociació, els socialistes encara assenyalen diferències en les posicions per aconseguir pactar uns comptes, mentre que el Govern s'encomana a l'optimisme i remarca que ha estat una reunió "positiva". Entre les discrepàncies, hi ha propostes com l'ampliació de l'aeroport, el Hard Rock o el Quart Cinturó, uns projectes que el PSC va posar sobre la taula i que considera imprescindibles a l'hora d'arribar a un acord. 

En aquest sentit, la portaveu dels socialistes, Alícia Romero, va recordar aquest divendres que ells ja han cedit i no proposaran mesures en tots els àmbits, però que volen que les presentades s'incorporin. "La seva visió minoritària no es pot imposar. El Parlament ha aprovat avançar en aquests projectes i cal que el Govern estigui receptiu", va afirmar. Així mateix, també va admetre que "de marge de negociació sempre n'hi ha" i va instar Pere Aragonès a decidir "si vol aprovar els seus pressupostos amb el PSC" o si, en cas contrari opta per "altres possibilitats", en referència a la negociació dels republicans amb Junts

Mà estesa de Junts, però amb condicions

Precisament, des del partit liderat per Laura Borràs i Jordi Turull han reiterat aquesta setmana que manté "la mà estesa" a l'executiu català, però també li han exigit que esculli entre uns pressupostos que "impulsin el procés d'independència", amb ells; i uns que "l'arraconin", amb els socialistes. "Nosaltres, si estem a una taula de negociació, és per poder arribar a un acord, sempre que es contemplin aquells elements que es posen sobre la taula. Per la banda de Junts, encara hi ha diferències rellevants", va assegurar el vicepresident de la formació, Josep Rius. Per la seva part, Jordi Turull ha lamentat "l'estratègia de negociació laberíntica i perdigonada" d'ERC i ha demanat al president de la Generalitat "assumir la responsabilitat" que li pertoca i "implicar-se en la negociació".

El Govern ja té acordat el vot d'En Comú Podem pels comptes, però necessita el suport d'almenys una altra força parlamentària per aconseguir aprovar-los. De moment, ni el PSC, ni Junts es mostren disposats a renunciar les seves condicions i les negociacions hauran de continuar si l'executiu de Pere Aragonès vol trobar un altre soci per tirar endavant els pressupostos.