La negociació dels pressupostos entre el Govern i el PSC continua i el possible acord s'està resistint. El líder dels socialistes catalans, Salvador Illa, ha qüestionat aquest dilluns la voluntat del Govern d'arribar a una entesa sobre els coptes. "Ens vam oferir a l'agost. Voluntat d'acord sempre n'hi ha hagut. El que no sé si aquesta voluntat també hi és per part del Govern. Disposats a negociar, no a adherir-nos", ha afirmat en una roda de premsa al País Basc. Aquestes són les primeres paraules del líder socialista sobre els pressupostos després que el dissabte es reunís amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, sense aconseguir cap acord.

 

Illa ha remarcat que la proposta que va fer el seu partit respecte als pressupostos és "un tot" i, per tant, ha remarcat que "negociar significa cedir per part de tots". El líder dels socialistes ha admès que les negociacions estan sent molt difícil i ha insistit que la seva formació defensa "coses raonables". Malgrat tot, segueixen sent propostes davant les quals el Govern s'ha mostrat reticent, com l'ampliació de l'aeroport del Prat, Hard Rock i quart cinturó entre Sabadell i Terrassa. 

Per Illa, actualment la pilota està sobre la teulada d'Aragonès. "Estem a l'espera que el Govern digui si l'accepta o no. Si no l'accepta, no passa res. Soc respectuós amb totes les posicions polítiques. Si no l'accepten, Aragonès, que és el responsable, haurà de dirigir-se a altres grups per tenir els suports necessaris", ha exposat.

La cimera hispanofrancesa i el referèndum

En la seva visita al País Basc, el líder socialista ha concedit una entrevista a Radio Euskadi, on ha retret a Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) que participi en la manifestació contra la cimera hispanofrancesa"Hauria de donar suport al president i punt", ha sentenciat. 

També s'ha pronunciat sobre un possible referèndum. Un àmbit en què ha estat taxatiu: "no passarà". Ha assegurat que la societat catalana "està ja cansada de dinàmiques divisives" i no té sentit "insistir" en elles. En aquesta línia, ha apel·lat a "obrir un diàleg entre catalans" i buscar punts de consens. Illa ha considerat que a Catalunya "la dinàmica de diàleg està donant els seus fruits" i falta "obrir un diàleg entre catalans que curiosament els independentistes, que tant exigeixen diàleg amb la resta d'Espanya, es neguen a practicar-ho".

Malgrat tot, ha assenyalat que hi ha una part de la ciutadania a Catalunya que "no està conforme amb les relacions que tenim amb la resta d'Espanya, però hi ha una altra part molt important també que vol seguir enfortint els enllaços amb Espanya".