Les setmanes passen, les reunions no paren de produir-se, però no es tanca cap més acord pels pressupostos que el signat abans de Nadal amb els comuns. Esquerra Republicana continua defensant que no hi ha “esculls pressupostaris” i que l’entesa hauria de ser “imminent”. Però el PSC posa en dubte la voluntat política del Govern i manté damunt la taula el seu ‘tot o res’ amb macroprojectes com el Hard Rock, l’ampliació de l’aeroport del Prat o la construcció del Quart Cinturó. En aquest context, els republicans acusen els socialistes de “xantatge” i, si bé eviten posar “dates límits” o “línies vermelles”, sí que pressionen la formació de Salvador Illa: “D’aquesta setmana no hauria de passar. Cada setmana que passa és una setmana menys” per posar-los a disposició de la ciutadania. No aclareixen què faran quan finalitzi aquest deadline.

 

En roda de premsa posterior a l’executiva d’aquest dilluns, Marta Vilalta ha assegurat que, “ben entrada la tercera setmana de gener, no entenem com el PSC o Junts continuen una setmana més amb un bloqueig incomprensible”. La portaveu nacional d’ERC i secretària general adjunta ha criticat que “l’únic que fan és impedir que arribin més diners per a tothom”. Un dilluns més, ha insistit pregunta rere pregunta que “no hi ha esculls pressupostaris” per a l’entesa amb els socialistes, que “estem a punt” de poder tancar un pacte, i ha denunciat que alguns recorrin al “xantatge” o a “dilatar per dilatar”. Pel que fa als macroprojectes, els ha instat a debatre’ls forma de la negociació pressupostària. Els ha reclamat que "deixin de buscar excuses".

I què passarà si acaba aquesta setmana i no hi ha acord amb el PSC per als pressupostos? No aclareixen si el Govern els aprovarà en Consell Executiu encara que no hi hagi pacte. “Si va més enllà d’aquesta setmana, veurem en quina situació estem. Ni ultimàtums, ni dates límits, ni negociem fent xantatge”, ha deixat clar Marta Vilalta.

La presència d’Aragonès a la cimera

Més enllà de si hi ha acord pressupostari o no, aquesta setmana estarà marcada per la cimera Sánchez-Macron, que se celebrarà aquest dijous a Barcelona. Els republicans han fet una crida a la mobilització i la participació a la manifestació unitària per “reinvindicar que el conflicte no s’ha resolt i que l’independentisme és ben viu”, i per deixar clar als governs espanyol i francès que hi ha dos consensos a la societat catalana: l’amnistia i l’autodeterminació. Preguntada sobre la crítica d’alguns sectors independentistes a la presència del president Pere Aragonès a la cimera, Marta Vilalta ha assegurat que “farà el que li pertoca com a màxima autoritat del país”, rebent dos presidents europeus i fent arribar les seves “reinvidicacions”, i n’estan “orgullos que estigui on ha d’estar”. Dit això, ha advertit que seria “un error” i un “tret al peu” que s’utilitzés la convocatòria per a “criticar algun company de viatge” o “acusar un altre independentista”.

A Puigdemont: "Pensem en tothom"

Pel que fa al moviment de Pablo Llarena de la setmana passada, els republicans insisteixen que s’ha aconseguit “eliminar el delicte de sedició” gràcies a la seva “força i determinació” i que es comencen a veure els seus efectes. Marta Vilalta ha reiterat que avui les condicions per defensar el projecte polític independentista són “objectivament molt millors”, però ha admès que cal continuar avançant en el camí de l’amnistia. “Ha caigut la sedició, no es pot aplicar desordres públics agreujats a l’1-O i batallarem la interpretació de la malversació”, s’ha compromès. Davant la pregunta llançada pel president Carles Puigdemont, sobre si sabien que l’Estat volia facilitar la seva extradició, responen que han actuat “pensant en tothom”, perquè tots els exiliats puguin tornar lliures.