Salvador Illa s'ha mostrat crític amb el Govern, a l'entrevista d'aquest dimarts a 3Cat. "Que han fet aquests darrers deu anys?", s'ha preguntat el líder del PSC i el cap de l'oposició al Parlament de Catalunya. La crítica ha arribat quan ha estat qüestionat sobre la sequera i el socialista ha lamentat la manca de previsió de l'executiu català, "ja que sabem que ens podem trobar amb sequeres excepcionals". "No s'han fet els deures, no s'han fet les inversions. Hem estat amb altres coses. Què hem fet aquests darrers deu anys?", ha dit Illa, no només en referència a la manca d'aigua, sinó també als problemes en educació i l'informe PISA o a les qüestions relatives a les energies renovables i l'aeroport del Prat.  

Tot i les crítiques, el líder del PSC ha demanat als ciutadans seguir les indicacions del Govern i "anar amb molta cura amb com gastem l'aigua". Pel que fa a les altres qüestions, ha reivindicat la necessitat d'escoltar els professors en el cas de l'ensenyament i d'escoltar els ajuntaments en els casos de projectes com l'aeroport del Prat, la Ronda Nord o el Hard Rock. "El primer pas és preguntar a les persones que estan al capdavant dels centres educatius. Què necessiten?", ha dit sobre l'acord entre Govern i partits per impulsar un comitè d'experts per revertir el retrocés en educació.

Contra la missió espanyolista d'eurodiputats

Illa també ha criticat la missió espanyolista d'eurodiputats per avaluar la immersió lingüística a Catalunya, de la qual el PSC no en forma part. Així, ha mostrat el seu respecte per la delegació, però ha assegurat que els eurodiputats no han vingut amb un esperit constructiu i sí amb una idea predeterminada. "No ens sumem per fer soroll. Si venen a veure què passa, perfecte. Però a fer soroll, no", ha reblat. 

Finalment, el líder del PSC s'ha mostrat "còmode" amb les converses que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, mantindrà amb líders independentistes com Carles Puigdemont. De fet, ha reivindicat la via del diàleg i ha recordat que ell sovint s'ha reunit amb Junts per Catalunya. Tanmateix, ha evitat donar detalls de les últimes converses que ha tingut amb la formació independentista i ha assegurat que no s'ha reunit amb el president a l'exili. Això sí, manté la línia oberta amb el Govern per negociar els pressupostos del 2024: "En els pressupostos d'aquest any hem de posar com a prioritat l'educació, l'habitatge i la seguretat" —en referència al finançament dels Mossos d'Esquadra—.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!