La situació dels embassaments de les conques internes de Catalunya és cada vegada més crítica. Les escasses pluges dels darrers mesos no han servit per millorar la situació i augmentar les reserves d'aigua dels embassaments, i el seu nivell segueix baixant. Concretament, aquest dimarts se situen en el 17,27% de la seva capacitat, una xifra per sota del volum registrat la setmana passada, quan estaven al 17,56%. Així ho reflecteix l'última actualització aquest dimarts de l'informe de l'estat dels embassaments de l'ACA que mostra que el volum actual està per sota del registrat per aquestes mateixes dates l'any passat, que era del 31,67%.

La majoria dels embassaments de les conques internes de Catalunya se situen per sota del 25% de la seva capacitat, i només el de Sant Ponç i el de Foix superen aquesta xifra, i alguns baixen del 10%. L'embassament de Darnius Boadella es troba al 13,63% de la seva capacitat; el de Sau, al 10,45%; Susqueda, al 19,44%; La Baells, al 22,93%; La Llosa del Cavall, al 18,06%; Sant Ponç, al 28,1%; Foix, al 53,56%; Siurana, al 3,67%, i Riudecanyes, al 3,41%.

El transvasament d'aigua de l'Ebre "no està sobre la taula"

El Govern ha insistit que un transvasament d'aigua de l'Ebre "no està sobre la taula" en cap cas com sí que ho podria estar, si no quedés més remei, i sota condicionants, el transport puntual d'aigua en vaixells de zones on hi hagi recursos hídrics suficients. Així ho ha deixat clar en roda de premsa la portaveu del Govern, Patrícia Plaja: “(el transvasament) no està sobre la taula. Ho hem dit de totes les maneres i ho reiterarem les vegades que calgui”. La portaveu ha dit que el pla de sequera fa prop de 40 mesos que es gestiona i es basa en l'estalvi dels cicles de l'aigua i en altres mesures preventives i de restriccions puntuals. "S'ha parlat en el seu cas de l'entrada d'aigua en vaixells, però no de transvasaments", ha insistit Plaja, i ha afegit que si transportés aigua en vaixells només seria des de zones "que la tinguin disponible"

Interior preveu mesures a causa de la sequera

El conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, va anunciar el dimarts de la setmana passada que el sistema Ter-Llobregat de Catalunya entrarà a la pròxima fase a partir del mes de gener, en cas que no plogui. Així, si fa unes setmanes el Govern preveia decretar l'emergència a mitjans de desembre, ara calcula que aquest pas podrà endarrerir-se fins al gener, quan les reserves d'aigua als embassaments es trobin per sota del 16% --el requisit necessari per anunciar l'emergència--. Aquest canvi suposarà limitar la dotació fins a 200 litres per habitant i dia, un màxim que s'anirà reduint fins a 180 i després a 160 en cas que no hi hagi una millora als embassaments, mentre que també s'aplicaran restriccions notables en els sectors de l'agricultura, la ramaderia, la indústria i la recreació.