Salvador Illa ha valorat aquest dijous el viatge que el president Pere Aragonès ha fet durant els últims dies per l'Amèrica Llatina. Un desplaçament que, segons el líder de l'oposició ha tingut aspectes positius i negatius, tot i que aquests últims són els que més se li han recriminat des d'altres partits al president. Entre les coses que s'han fet bé, Illa ha volgut destacar el fet que Aragonès s'hagi "coordinat amb la diplomàcia espanyola" a l'hora de preparar el seu tour pels quatre països que ha visitat: "No té sentit anar pel món d'altra manera, a Catalunya se'ns veu com a part d'Espanya", ha justificat el líder del PSC en una entrevista a SER Catalunya, assegurant que aquesta decisió del Govern és "intel·ligent i encertada". Quan es va anul·lar la reunió del president català amb el colombià Gustavo Preto, es va plantejar que l'ambaixada espanyola al país hi hagués tingut cosa a veure, però la portaveu Patrícia Plaja ho va negar en rotund, assegurant que la relació amb l'ambaixada és cordial i que estava funcionant durant la visita presidencial. A més, l'ambaixador espanyol a Colòmbia, Joaquín de Arístegui, va compartir a les xarxes que havia "acompanyat" a Aragonès "en els seus primers contactes institucionals". 

A banda de celebrar el fet que Aragonès s'hagi coordinat amb les ambaixades espanyoles, tot i que el president va tallar al conseller encarregat de negocis a l'ambaixada de l'Estat a Colòmbia a les fotos que va compartir dels seus actes, Illa també ha considerat encertat a l'hora de decidir viatjar a Amèrica Llatina, un continent amb "governs progressistes interessants, amb aspectes de matèria d'energia i biodiversitat rellevants", ha apuntat Illa. L'altra cara de la moneda, però, ha estat segons el líder del PSC el nivell de les visites del president, que no s'ha reunit amb cap homòleg dels països que ha visitat: "El nivell d'algunes visites s'hauria d'haver millorat, en etapes anteriors hi havia un rang més alt a les trobades del president", ha considerat Illa. En aquest sentit, creu que les expectatives que s'havien generat, com la reunió amb el president Gustavo Preto, no l'han afavorit i ha trobat a faltar un contingut més econòmic en el seu viatge, que s'ha centrat en aspectes més culturals. 

Les propostes d'Illa davant la sequera i el decret del Govern 

L'endemà que l'aprovació del decret contra la sequera tornés a mostrar la debilitat del Govern en solitari d'ERC, amb només 33 diputats, Illa ha lamentat que a hores d'ara, amb els embassaments a uns nivells molt preocupants, ja no es pot fer gaire cosa: "S'haurien d'haver fet en els últims 10 anys i especialment els darrers 20 mesos, que ja estàvem en un episodi de sequera". Illa ha recordat que tot el que envoltava la situació de l'aigua ha estat un dels esculls a l'hora d'acordar els pressupostos i ha posat el focus no tant en la importància de reduir el consum d'aigua a Catalunya, que ja és baix, sinó en la regeneració d'aigua i en ampliar la dessaladora. Amb tot ha recordat que projectes com una nova planta de regeneració d'aigua al Besòs, com la que ja hi ha actualment al Prat, "no es fa en un mes ni en un any". 

Després de molts retrets al Govern per la seva manca de capacitat negociadora al Parlament, no només per part del PSC d'Illa sinó també des de Junts i els comuns, aquests grups i la CUP es van abstenir en la votació del decret. En les últimes setmanes, els socialistes s'havien queixat que aquest text se centrava massa en les sancions i els ajuntaments eren responsables de fer complir la nova normativa. Amb tot, ha agraït la rectificació de la consellera, Teresa Jordà i també la "reacció correcta" del president Aragonès, que va assegurar que el seu ànim no era sancionar. Per aquests motius justifica el pas del seu partit del no a l'abstenció en la votació del decret. 

Illa, "decebut" amb Campuzano per la residència a Santa Coloma 

A banda del decret de la sequera, Illa s'ha referit a un dels temes que més polèmica ha generat en els últims dies ha estat el tuit d'ERC sobre un acord entre el conseller Carles Campuzano i Gabriel Rufián de construir una segona residència a Santa Coloma de Gramenet si els republicans són determinants en les eleccions municipals del maig. En aquest sentit, Illa assegura sentir-se molt decebut personalment amb el conseller per la seva actitud i el seu comentari a les portes d'una campanya electoral: "Té tot el dret del món a fer campanya, el que no pot fer és utilitzar les institucions. El conseller ha de governar per tothom i més amb un tema com són les residències", ha insistit Illa. L'alcaldessa socialista de Santa Coloma, Núria Parlon, ha demanat afegir una addenda als pressupostos d'aquest 2023 per construir la residència de la discòrdia.