Continua la picabaralla entre el Govern i Junts pel viatge de Pere Aragonès a Llatinoamèrica. Una gira de nou dies per quatre països —Colòmbia, Uruguai, Argentina i Xile— que no ha deixat el millor sabor de boca, malgrat les paraules de l'executiu. El president colombià Gustavo Petro va plantar a última hora la seva trobada amb Aragonès, que tampoc va concretar la trobada planificada amb la vicepresidenta uruguaiana. Però des del Govern argumenten que, lluny d'un fracàs, ha estat un èxit. "Hi ha una manera molt gràfica de definir-ho. Ha sigut la prova del retorn del Govern a l'escenari internacional", va assegurar ahir la portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, que va concloure que aquest ha estat "el viatge de més alt nivell que ha organitzat mai el Govern de la Generalitat de Catalunya.

No ho veuen així des de les files del PSC, i tampoc des de Junts, que han aprofitat el viatge per obrir un nou front amb l'executiu de Pere Aragonès. Ahir mateix era el secretari general de Junts, Jordi Turull, qui criticava la imatge que s'havia deixat de Catalunya durant la gira, sobretot pel baix nivell polític que ha considerat que té. "Nosaltres estàvem acostumats que les institucions de la Generalitat quan fèiem viatges internacionals com a mínim ens vèiem amb caps d’estats o expresidents dels Estats Units", va afirmar Turull, acusant l'executiu d'"empetitir" la institució. La resposta de la consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret, que acompanyava Aragonès, no s'ha fet esperar. "És una falta de respecte i una mostra d'ignorància", ha llançat contra el líder juntaire.

"No ens avergonyeixin"

Aquest dimecres ha estat el torn del diputat de Junts Francesc de Dalmases des del ple del Parlament. "No ens avergonyeixin", ha disparat. "Ha costat anys tenir credibilitat a l'exterior i no permetrem que la malmetin en una setmana". Dalmases no s'ha quedat aquí, i també ha carregat amb duresa per la mala sensació que han deixat algunes escenes: d'una banda, la presència de l'ambaixador espanyol durant la trobada d'Aragonès amb el ministre d'Exteriors de Colòmbia; de l'altra, el joc de les banderes, en què la catalana quedava empetitida per l'espanyola. "Si tinguéssim l'article 155, no hauríem notat gaire diferència, amb copets a l'esquena de l'ambaixador espanyol i banderes espanyoles arreu", ha etzibat el diputat de Junts, acusant el president d'ajudar a "netejar la imatge" de l'Estat en l'àmbit internacional.

La resposta no ha vingut de Meritxell Serret, qui aquest matí es trobava a una reunió "del més alt nivell", segons ha explicat el conseller Roger Torrent, que ha intervingut en el seu nom. "Per què no ha pogut esperar que hi fos la consellera? Perquè volia fer aquest míting", li ha replicat. En la línia argumental de l'executiu, també ha defensat aferrissadament que el viatge per Llatinoamèrica ha estat "un èxit rotund". I amb un dit acusador ha lamentat que Dalmases s'hagi expressat amb un "eurocentrisme" per menystenir les trobades amb alguns dels representants sud-americans. "Jo me'l faria mirar", ha assegurat.