El líder d'ERC al Parlament, Sergi Sabrià, ha assegurat que l'1-O és de tots, però ha insistit que el seu partit va tenir més responsabilitat en la preparació del referèndum i que "ningú no té tants encausats com ERC".

Ho ha dit aquest diumenge en una entrevista a El Suplement de Catalunya Ràdio, després que Oriol Junqueras defensés a través d'una carta a la militància que ERC "va haver de carregar amb tot el treball i la responsabilitat a l'esquena el juliol per salvar l'1 d'octubre".

Aquestes declaracions van suscitar les rèpliques del PDeCAT, que va reivindicar que l'1-O va ser mèrit de molta gent diversa, i van enlletgir els republicans que ho intenten "segrestar" atribuint-se en exclusiva el mèrit d'organitzar aquella consulta.

Els encausats

Sabrià ha insistit que el president a l'exili Carles Puigdemont va encarregar la preparació del referèndum al vicepresident Oriol Junqueras i al conseller Raül Romeva i ha recordat que cap conseller d'ERC va dimitir en aquest moment, com sí que van fer alguns consellers del PDeCAT.

"L'1-O és de tots, però en la prèvia va haver-hi moltíssima més gent que la va haver de jugar molt i ningú no té tants encausats com ERC", ha sentenciat. Sabrià ha destacat que el canvi de títol de la ponència política d'ERC és la "síntesi" que han pactat dins del partit per aconseguir un consens entre les dues propostes que hi havia.

El títol de la ponència política, el full de ruta que ha de definir el projecte d'ERC per als pròxims anys, al principi era 'Fem República', però hi havia esmenes que demanaven canviar-ho per 'Som República', i finalment es titula 'Ara, la República catalana'.