Cal treballar de forma “efectiva”, no de forma “efectista”. Aquesta ha estat l’advertència que ha fet el president d’ERC, Oriol Junqueras, des de la presó d’Estremera, en una carta que ha estat llegida pel diputat Gabriel Rufián aquest dissabte a l’inici de la conferència nacional del partit. L’exvicepresident defensa una formació “capaç d’interlocutar amb totes les formacions democràtiques, d’establir ponts i un diàleg sincer”. Enfront d’això avisa que “les estridències, les proclames brandades i buides, els discursos nacionalistes excloents són el camí més ràpid per tornar a ser una minoria sorollosa, per tornar a l’autonomisme”.

En una carta que ha refermat l’aposta dels republicans per una via més pragmàtica, Junqueras carrega amb duresa contra moltes de les crítiques rebudes. Diu que a ERC no se li pot donar “cap lliçó de dignitat i patriotisme”, i arriba a afirmar que van ser ells qui van haver de carregar tota la feina i responsabilitat a l'esquena al juliol per salvar l'1 d'octubre”. Recorda que el 21-D van ser l’única candidatura amb el seu cap de llista a la presó.

El dirigent empresonat denuncia que han hagut d’aguantar “infàmies i acusacions de tota mena” com ara “pactes secrets amb el PP”. Davant aquestes acusacions, Junqueras diu que “els primers a dir que no dubtaríem a fer fora del govern espanyol aquells responsables d’ordenar pegar la gent l’1 d’octubre -mentre altres especulaven un altre cop- hem estat nosaltres”.

"Ens arriben debats nominalistes que no em deixen de sorprendre", afirma Oriol Junqueras, que afegeix que "l’únic debat que ens hauria d’interessar" és el de "construir una força imbatible que pugui doblegar la formidable aliança conservadora que no vol que els catalans decidim el nostre futur". En aquest sentit, reivindica que "com més siguem, més fàcil serà que els nostres somnis es facin realitat i més comprensió trobarem en l’escenari internacional". En canvi, avisa que "com menys siguem, més fàcil serà impedir que puguem construir un país en pau i en llibertat".

El dirigent republicà insisteix en la idea d’eixamplar les bases de l’independentisme. “Nosaltres no som els de la fe dels conversos, som els que sabem que només s’avança quan es treballa per avançar, quan s’és efectiu i no efectista”, defensa el pres polític. “Som els que parlem amb tothom perquè som els que hi volem sumar tothom. Perquè només sumant ens en sortirem”.

Esquerra Republicana celebra aquest cap de setmana la seva conferència nacional a La Farga de l’Hospitalet de Llobregat, on es discutirà la ponència estratègica de la formació. El debat és viu i s’han presentat més de 1.400 esmenes. La cita està marcada pel pragmatisme que han adoptat els republicans des de l’1-O, com a conseqüència de la repressió.