Un cop s'han confirmat els resultats electorals que deixen la candidatura de Laura Borràs en tercera posició, la resposta de Junts ha estat posar l'accent en la victòria "històrica" de l'independentisme i la derrota del 155. Junts ha evitat abordar durant la seva compareixença el resultat que ha obtingut i la pèrdua del lideratge entre les forces independentistes. No obstant, tant el president del partit, Carles Puigdemont, com la presidenciable han emplaçat ERC i la CUP a treballar plegats perquè aquesta majoria permeti avançar cap a la república catalana.  

Abans de comparèixer davant la premsa, Borràs ha felicitat telefònicament Pere Aragonès i Dolors Sabater i els ha emplaçat a treballar units. "La ciutadania és tossuda i ens llança un missatge d'unitat. Escoltem d'una vegada la ciutadania i siguem capaços d'avançar plegats", ha reclamat.

Junts ha limitat la seva resposta a aquesta crida. No ha analitzat el resultat obtingut per la candidatura, tot i lamentar la divisió de l'independentisme i la pèrdua de vots que han comportat llistes que no han obtingut representació, en referència al PDeCAT.

Amb Borràs ha comparegut a la primera planta de l'hotel Barceló Sants, on ha fet seguiment de la nit electoral, el comitè polític de la campanya, el secretari general, Jordi Sànchez, i els vicepresidents del partit, Jordi Turull, Elsa Artadi i Josep Rius. Puigdemont ha intervingut per videoconferència des de Waterloo.

Les cares eren llargues, atès que la setmana passada les enquestes apuntaven la possibilitat d'una victòria de Junts i aquesta impressió s'havia imposat els darrers dies a la campanya de Borràs.

El primer que ha intervingut ha estat Puigdemont, que ha subratllat que "l'independentisme ha guanyat un altre cop les eleccions" i ha aconseguit véncer de nou "les forces del 155, que continuen sense capacitat de tenir un govern a Catalunya".

Superar el 50% de vots

Ha recordat que el 2017 l'independentisme ja va aconseguir, contra pronòstic, assolir la victòria, però ha afegit que aquesta nit la situació és encara millor perquè s'ha superat el 50% dels vots i hi ha més escons independentistes que en tota la història.

El líder de Junts ha retret que l'independentisme ha anat a les eleccions dividit i "s'han perdut milers de vots en opcions que no han tingut representació parlamentària" però això no obstant, ha assegurat que el missatge de la gent és persistent. "Només l'independentisme pot constituir una alternativa de govern i estarà en condicions de donar la resposta que reclama la ciutadania a partir la lectura política".

"Tenim el deure d'intentar traduir aquest missatge d'una forma explícita perquè ara tenim la força per fer-ho. Per nosaltres aquest objectiu de demostrar al món que l'independentisme s'ha sobreposat a aquesta duríssima repressió de tres anys incrementant la seva potència és el nostre deure", ha advertit.

Puigdemont ha emplaçat a demostrar a Madrid i a Europa que "malgrat tots els esforços de tota la campanya de l'Estat espanyol per presentar el moviment independentista com a prescindible, és imposible fer política sense parlar d'independència, que no passi pels grups independentistes, que no passi per un Parlament que té una veu autoritzada per les urnes per parlar d'independència i república catalana". "Ho farem. Aquest serà el nostre deure", ha assegurat Puigdemont.

"Ha de tenir conseqüències polítiques"

Com el líder del partit, Borràs ha subratllat que aquesta nit s'ha produït una victòria de l'independentisme, malgrat les "baralles internes i repressió", i s'ha superat el 50% dels vots. "I hem dit que ha de tenir conseqüències polítiques", ha recordat.

Borràs ha contrastat el fet que l'independentisme ha guanyat en escons i vots amb la pèrdua de força del constitucionalisme. "És una oportunitat històrica per a l'independentisme. Hem de gestionar aquesta heroïcitat que ha fet el poble de Catalunya", ha assegurat.

Amb tot ha admès que la victòria del PSC ha aportat la "lliçó més amarga": "la desunió de l'independentisme torna a permetre que un partit del 155 passi davant".

La conclusió per a Borràs, és que l'independentisme no gira full, i aquests resultats permeten avançar decididament cap a la independència, perquè "Catalunya ha demostrat que és més independentista que mai i per tant hem d'anar més lluny que mai". "Cal perseverar", ha reblat.

 

CASTELLÀ