El fantasma del paper de la CUP en la investidura torna a repetir-se. Amb Artur Mas ja es van oposar a investir-lo i ara també es plantegen fer el mateix amb Laura Borràs i la candidatura que representa, Junts per Catalunya. En una entrevista a TVE, Dolors Sabater considera que "seria un impediment" per fer Borràs presidenta que continuï imputada per delictes de prevaricació i malversació de fons públics.

De fet, Sabater retreu que no s'hagi resolt aquest qüestió abans: "Seria millor que s'hagués aclarit el tema, per molt que ella fa la defensa que aquesta imputació que pateix forma part d'una persecució. Per a més claredat i tranquil·litat de la proposta política que fan, hagués sigut millor". Malgrat tot, posa una excepció, i recorda com, en el cas d'altres polítics assenyalats anteriorment, va demostrar-se que eren lliures de tota culpa: "Hem vist casos d'inventar-se causes, com va passar amb el senyor Xavier Trias, que tot va ser un muntatge".

Sabater posa matisos

Des d'aleshores, quan Anticorrupció va arxivar la causa a l'exalcalde de Barcelona, han passat tres anys. Sabater confia que "ara hi ha una vigilància perquè aquesta mesura no es faci servir per a totes les persones vinculades amb l'independentisme". Però per esvair dubtes, ha subratllat amb un "evidentment" que la CUP no la votaria "perquè són molt estrictes amb la mesura" i a la vegada vol fer "el matís que el perill que s'inventin causes sempre s'ha de tenir en compte".

Per tot plegat, per no posar-se a una banda o altra de la balança, retreu que "les sospites de corrupció s'haurien d'aclarir abans que algú pogués ser habilitat per governar el país". El Tribunal Suprem va obrir el 2019 la investigació contra Borràs per suposades irregularitats en adjudicacions quan va estar al capdavant de l'Institut de les Lletres Catalanes entre 2013 i 2018.

Borràs es va negar a declarar al Suprem i ha denunciat una persecució política. El passat mes d'octubre, el jutge va ordenar una bateria de diligències sol·licitades per la Fiscalia sobre la seva gestió al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) entre 2013 i 2017. La candidata de Junts sempre s'ha acollit al seu dret a no declarar fins que el Suprem practiqui una prova que "implicaria poder demostrar que aquests treballs es van realitzar, quina és la seva autoria, quin és el preu objectiu".

Crítica amb Interior

Les crítiques de Sabater a Junts per Catalunya no s'han quedat aquí. La cupaire lamenta que també sigui el mateix Govern actual qui lideri causes contra els qui es defensen per la millora de drets socials o l'independentisme: "La senyora Borràs defensa la independència i està alhora encausant i denunciant a moltes persones que surten a defensar el dret a l'habitatge, el dret a l'autodeterminació i la independència. Hi ha unes 100 persones que en aquest moment poden entrar a la presó, no per la repressió de l'Estat, que és gravíssima, sinó per una conselleria d'Interior que porta Junts".

Però tampoc oblida els republicans: "Tant ells com ERC ens han demostrat que hi ha moltes coses que no han resolt". Sabater demana més implicació en la lluita dels joves, que considera que estan sotmesos a una persecució i recorda que quan s'han de fer passos endavant, això comporta un "risc i una implicació".