La fiscalia ho va demanar i avui el Tribunal Suprem ha obert la investigació contra la diputada de JxCat Laura Borràs, per suposades irregularitats en adjudicacions quan va estar al capdavant de l'Institut de les Lletres Catalanes entre 2013 i 2018. Encara no hi ha data de citació perquè declari al Tribunal Suprem.

La sala segona del Tribunal Suprem, la mateixa que va jutjar el procés, ha obert avui el procediment penal contra Laura Borràs per investigar els indicis de diversos delictes que, segons diu el tribunal, van ser "apreciats" pel jutjat d'instrucció número 9 de Barcelona quan la diputada era directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). El fet que Borràs sigui ara la portaveu de JxCat al Congrés dels Diputats la fa aforada i fa saltar el cas a l'alt tribunal.

El tribunal ha designat ja instructor de la causa. Serà el magistrat de la mateixa sala segona Eduardo de Porres, segons el torn que ja hi ha preestablert, però el tribunal està format per Manuel Marchena, Miguel Colmenero Menéndez de Luarca, Juan Ramón Berdugo, Vicente Magro Servet i Susana Polo García.

El Suprem destaca que els fets descrits en l'exposició raonada enviada pel Jutjat de Barcelona i atribuïts a Borràs "podrien ser constitutius de delictes de prevaricació, frau a l'Administració, malversació de cabals públics i falsedat documental". I també remarca que aquesta valoració "necessàriament ha de ser molt provisional".

 

El Suprem estén la seva competència, a més de Borràs, a Isaías Herrero Florensa, el suposat beneficiari dels contractes signats per la portaveu de JxCat al Congrés, per la "inescindible connexió inicialment apreciable entre la conducta que se li atribueix a aquesta persona i la que s'imputa a l'aforada", això no treu, però, que finalment el magistrat, segons vagi la investigació, pugui decidir derivar el cas d'Herrero de nou al jutjat d'instrucció de Barcelona.

Els fets

Els fets que s'investiguen se situen entre els anys 2013 al 2017 pel "fraccionament de contractes de prestació de serveis informàtics efectivament prestats, reflectint imports i conceptes inventats, sempre en quanties inferiors a 18.000 euros, per, incomplint les normes aplicables, evitar el procediment administratiu pertinent per tractar-se de treballs que suposaven la programació informàtica del portal d'internet de la ILC durant un període superior als quatre anys".

Això segons la investigació, que conclou que l'objectiu era "poder acudir a l'adjudicació directa amb la intenció d'afavorir personalment Isaías Herrero Florensa, directament o a nom d'altres entitats rere les quals s'ocultava.

La investigació quantifica els diners adjudicats a Isaías Herrero o a les entitats "en què s'ocultava", en 259.863,00 euros.