La candidata de la CUP a les eleccions, Dolors Sabater, no descarta una entesa amb ningú perquè veu el seu partit dins el Govern: "Estem preparades per entrar-hi".

En una entrevista a Catalunya Ràdio, qui va ser alcaldessa de Badalona trenca amb la línia del referèndum marcat pel 2025 del qual la CUP havia fet més propaganda en els darrers dies, per suavitzar els reptes i ser més prudents: "El referèndum és l'objectiu final, però primer cal forçar que l'Estat reconegui el dret d'autodeterminació del poble català".

Segueix en directe l'última hora sobre el coronavirus (Covid-19).

Taula de diàleg amb matisos

Ni la CUP tanca portes en l'esperança que l'estat espanyol escolti les aspiracions independentistes. Per això, també va en la línia de reprendre el concepte de la taula de diàleg, però amb matisos que l'allunyin de les propostes d'ERC, amb qui, per propostes d'esquerres, poden assemblar-se més: "S'ha d'intentar si es pot amb l'Estat. Si existís una mesa de diàleg sí que hi seuria, a la d'ara no, perquè és una mena d'enganyifa des del moment que no hi ha un reconeixement de les nostres aspiracions".

Per tot plegat, i precisament en la línia del president d'Òmnium, Jordi Cuixart, demana un front ampli "que representi la majoria sobiranista que existeix", i també, afegeix, una "proposta d'esquerres que posi l'economia i la societat al servei de la majoria".

No nega que els republicans la van temptejar per entrar en la seva formació, però ha volgut trencar similituds carregant contra aquests i Junts per la gestió d'aquesta legislatura: "La gent està cansada, s'ha malbaratat aquesta legislatura i cal una proposta que faci un pas endavant".

No es mulla sobre amb qui negociaria

En aquest pas endavant, Sabater reprèn dues velles aspiracions marcades: "Que Espanya reconegui el dret d'autodeterminació del poble català i fer els deures pendents per sostenir el resultat del referèndum". I aporta propostes, com ara estructures públiques. A tall d'exemple, "una banca que no depengui de l'Ibex 35".

Front comú, unió de l'independentisme... Però Sabater sap que està en plena campanya i no es pot casar amb ningú. Per això, quan li pregunten per futures aliances, torna al discurs del principi: la CUP es veu dins d'un Govern, però hauran "d'analitzar política per política" per acabar sentenciant amb qui se senten més còmodes.