Confirmat: Dolors Sabater serà la candidata de la llista de la CUP i Guanyem a Barcelona en les pròximes eleccions catalanes, que tindran lloc el pròxim 14 de febrer. Aquest dijous, les bases de les dues formacions han ratificat la coalició i, finalment, aniran conjuntament als comicis de la Generalitat.

Sabater anirà acompanyada de Carles Riera i Eulàlia Reguant a BarcelonaPer territoris, Laia Estrada serà la candidata de Tarragona; Pau Juvillà, per Lleida i Dani Cornellà, per Girona.

"La CUP i Guanyem Catalunya encetem des d'avui aquest camí plegades, amb profunda il·lusió pels acords als quals han arribat i convençudes que la millor opció per al país és començar un nou cicle", han assegurat les formacions en un comunicat.

Qui és Dolors Sabater?

Amb una llarga trajectòria en les lluites socials, l'activisme, l'associacionisme, el voluntariat i l'ecologisme, Sabater va entrar en política presentant-se a les eleccions municipals del 2015 a Badalona com a cap de llista de Guanyem Badalona En Comú, una coalició que va obtenir el suport explícit de la CUP, Podem i Procés Constituent. Va obtenir cinc regidors, situant-se com a segona força política del consistori, per darrere del PP de Xavier Garcia Albiol, que en va obtenir 10. Sabater va acabar sent alcaldessa formant govern amb ERC, ICV i obtenint el suport del PSC i CDC.

Investidura Dolors Sabater - EFE

Foto: Dolors Sabaté en la seva investidura a Badalona / EFE

Tres anys després, Sabater va patir una moció de censura (després de fracassar en l'aprovació dels pressupostos) que la va apartar de l'alcaldia i va situar el socialista Àlex Pastor com a nou alcalde de la ciutat amb el suport del PP i Ciutadans. Precisament, Sabater va perdre el suport del PSC per les seves conviccions independentistes a l'hora de defensar el procés.

A les eleccions del 2019, la candidatura de Sabater, formada per Guanyem Badalona i ERC, va obtenir set regidors, quatre menys que el PP d'Albiol. Tot i ser la principal alternativa al dirigent popular, Sabater va acabar retirant la seva candidatura al ple d'investidura per evitar que el popular fos proclamat alcalde de forma automàtica per haver estat la llista més votada, i va facilitar amb el seu vot la reelecció del fins llavors alcalde Àlex Pastor.

Ja en plena pandèmia de la Covid-19, Pastor va dimitir arran d'un incident en què va acabar agredint un agent dels Mossos després de ser enxampat conduint begut fora de Badalona durant el confinament domiciliari. Tanmateix, a causa del desacord entre Guanyem, PSC i ERC, Sabater no va obtenir la majoria necessària per ser investida, fet pel qual Albiol va tornar a l'alcaldia. Així doncs, Sabater és actualment la cap de l'oposició a la ciutat metropolitana.

Hi haurà ampliació.