Més enllà de programes electorals, les eleccions del 14 de febrer han de tenir un eix marcat per tots els partits independentistes. Aquest és l'objectiu que reclama des de la presó el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i demana als partits sobiranistes “una campanya electoral coherent i amb sentit d’estat que deixi ben clar al govern de l’Estat que no renunciarem ni a l’amnistia, ni a l’exercici de drets fonamentals ni a l’autodeterminació".

A través d'una carta enviada als més de 182.000 socis d’Òmnium, Cuixart ha recordat que tenim “milers d’encausats i una repressió incessant” i ha insistit que “la causa és col·lectiva, i per tant, la solució també ha de ser-ho”.

I afegeix: "Els cants de sirena no s’aturen, però la nostra prioritat continua sent la resolució democràtica del conflicte, i no pas sortir de la presó”, ha afegit. El president de l’entitat ha recordat que “la gent hi és i no falla mai” i per això “cal evitar polèmiques estèrils i aprofitar cada nou embat per avançar plegats”. 

No oblida el coronavirus

Des de la presó de Lledoners on compleix una condemna de nou anys de presó per exercir drets fonamentals, el president d’Òmnium ha volgut tenir un record per a totes les persones que han patit aquest 2020: “Orgull de país i, sobretot, més consciència que mai que els ciutadans tenim el deure d’arribar allà on no arribin les institucions”.

Cuixart tampoc oblida la situació actual del país, a remolc del coronavirus, i també prioritza reparar els estralls sanitaris i econòmics: “Normalitat també volia dir un de cada quatre catalans en risc d’exclusió i avui plou sobre mullat”, ha dit Cuixart. “Per això, el bon govern és imprescindible per sortir de la triple emergència en la qual ens trobem: sanitària, social i democràtica”. 

Aniversari d'Òmnium

Aquesta carta és el preludi dels seixanta anys d'Òmnium, que els celebra aquest proper 2021. El seu president recorda que els objectius inicials continuen més vius que mai: "La llengua i cultura catalanes són instruments essencials per enfortir el sentiment de pertinença col·lectiva des de la diversitat i la transversalitat. I la feina feta fins avui és enorme. La lluita serà llarga i per aconseguir la República catalana sabem que necessitem més mans, caps i cors, un Òmnium Cultural més fort que mai".