L'exconseller de Territori i Sostenibilitat indultat, Josep Rull, durant una entrevista al diari El Punt Avui, ha assegurat que sempre ha pensat que "vam perdre l'oportunitat del 3 d'octubre" i considera que davant d'un Estat espanyol "noquejat", era el moment de "fer efectiva la declaració d'independència" per "poder-la mantenir en uns termes de negociació amb la comunitat internacional"

La independència es farà al carrer

També ha afegit que durant aquells dies "es van trencar les costures del moviment sobiranista i independentisme clàssic". Amb tot, Rull es remet a l'expressió "ho tornarem a fer", que va dir en la rebuda que li van oferir a Terrassa un cop indultat.

"El dia que assolim la independència m’imagino molt que serà com aquell dia i el nivell de mobilització, amb unes institucions ben arrenglerades, però la independència no es guanyarà a les institucions, sinó amb la mobilització de la gent", ha explicat en referència a les mobilitzacions que van esclatar arran de la declaració d'independència unilateral (DUI).

Josep Rull 1-O ACN

Els dies posteriors

També ha argumentat que és el que va fallar en els dies posteriors a la DUI: "N’hauríem de parlar molt a fons, però per exemple pensar que disposaríem de més temps, que hi hauria més recorregut. Vam escoltar elements que ens venien de la comunitat internacional, com The Elders amb Kofi Annan al capdavant, que ens plantejaven un recorregut en el temps que donés més oxigen per prendre altres decisions."

L'exconseller considera que aquest "ho tornarem a fer" serà millor que la gestió de l'1 d'octubre i les seves conseqüències, amb les institucions "ben arrenglerades" i gràcies a la mobilització de la gent. "Vam veure (un Estat) que no té cap mena de voluntat ni d'acatar plantejaments o suggeriments de la comunitat internacional, ni d'entrar en un viarany democràtic per resoldre aquella situació", diu en referència al 2017.

Sobre els indults

En l'entrevista, Rull també valora "d'estrany" l'indult concedit a ell i la resta de líders polítics i socials empresonats, donat que és condicionat, reversible i amb un termini de sis anys sense fer cap reiteració delictiva greu. "No estic disposat a assumir el dia a dia amb por, ja la vam perdre l'1 d’octubre, si esperaven que sortiríem amb el cap cot, temorencs i pusil·lànimes, sortim amb les conviccions més fortes que mai", afegeix.

A partir del dia 1 de setembre, Rull s'incorporarà a MútuaTerrassa com a coordinador de l'estratègia verda i ambiental de l'empresa, on ja va començar a treballar just abans de l'esclat de la pandèmia a partir dels permisos penitenciaris que li van atorgar.

Imatge principal: Josep Rull en un acte després de ser indultat. - ACN