El no a l'indult, total o parcial, als dotze líders independentistes que el Tribunal Suprem acaba d'emetre, ja ha generat les primeres reaccions entre els condemnats. El president d'Òmnium, Jordi Cuixart, ha escrit a twitter: "Per la democràcia i el dret a l'autodeterminació, mai no renunciarem a l'exercici de drets fonamentals, a la mobilització no violenta i a la desobediència civil. Cap distracció: ahir, avui i sempre que calgui, ho tornarem a fer. Visca Catalunya lliure!".

Cuixart TS TUIT

Tuit de Jordi Cuixart publicat avui 26 de maig del 2021

En paral·lel, el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, ha estat taxatiu: "Acusen en Jordi Cuixart de tenir 'actitudes antidemocráticas' per haver reiterat que ho tornarem a fer i que l'autodeterminació no és delicte. Van entrar a la presó per ser independentistes i, malgrat la repressió, en sortiran com a independentistes!". 

Avís a Sánchez

En una roda de premsa des de la seu de l'entitat, Mauri es reafirma en la via europea: "Només fa que donar-nos més arguments per incloure tot aquest informe en la causa que portarem al Tribunal de Drets Humans d’Estrasburg”. Òmnium es marca com a prioritats la lluita per l’amnistia, l’autodeterminació i el dret dels ciutadans "a poder ser lliures”. I també s'ha dirigit al president del govern espanyol: “No ens creiem res del que vingui de Pedro Sánchez. Cuixart porta més temps a la presó sota un govern de Pedro Sánchez que de Rajoy”, ha dit. 

El tribunal que va jutjar la causa del 'procés' ha informat negativament a la concessió de qualsevol forma d'indult –total o parcial- als 12 condemnats per delictes de sedició, malversació de cabals públics i de desobediència al no apreciar raons de justícia, equitat i utilitat pública que justificarien la concessió de la mesura de gràcia.

El mateix dia, i poc després de la presa de possessió del nou Govern de Pere Aragonès, el Tribunal Suprem ha fet pública la seva resolució. Un informe que analitza si procedeix o no donar els indults als processats que els deixaria en llibertat i sense antecedents penals, i que no és vinculant perquè el Govern prengui una decisió.

Iceta "respecta" el Suprem

En paral·lel, des de Madrid, se senten cants de sirena. El ministre de Política Territorial, Miquel Iceta, ha afirmat que el seu executiu "respecta" la decisió del Tribunal Suprem d'emetre un informe contrari als indults als presos independentistes, tot i que també ha recordat que aquest és un informe "preceptiu, però no vinculant", i ara el Ministeri de Justícia "analitzarà tots els informes i formularà la seva proposta al Consell de Ministres".

Iceta ha recordat les paraules de Pedro Sánchez sobre el fet que la funció del govern espanyol és propiciar la "concòrdia, el diàleg, l'entesa i el retrobament". I ha afegit: "Això és el que guiarà les decisions del govern, i per descomptat, a la nostra mentalitat no hi ha cap concepte que tingui a veure amb la venjança, la revenja o l'odi".

Fotografia de portada: Cuixart en un acte d'Òmnium el passat 12 de maig.