La xiulada a Oriol Junqueras durant la manifestació contra la cimera hispano-francesa segueix portant cua. Aquest divendres el portaveu d'Esquerra Republicana al Congrés, Gabriel Rufián, ha considerat que els esbroncs que va rebre Junqueras són una cosa que "forma part del nostre treball, ens agradi més o menys", i ha manifestat que entén "perfectament" a les persones que estan "decebudes" amb la situació actual i a les quals volen que l''statu quo' de Catalunya sigui "diferent". Rufián ha restat importància als esbroncs que va rebre el seu company de partit i ha afirmat aquesta situació dins de "la llibertat i l'autonomia de les persones d'expressar el seu ànim a una manifestació". "No seré jo qui em queixi. De fet, ho he dit mil vegades, forma part del nostre treball, ens agradi més o menys", ha recalcat.

No obstant això, ha assenyalat que l'"únic" que demanen des de la seva formació és que, les mateixes persones que esbronquin, també "ajudin". "No sabem quina és l'altra alternativa a la qual nosaltres plantegem, que és la del diàleg i la negociació", ha expressat. Pel que ha defensat: "Fins que no tinguem més força, és la que ha d'imperar, i respecte a tot el que qualsevol vulgui fer i dir". En aquesta línia, ha assegurat que en ERC són "molt conscients" de la "força que tenim" i ha recalcat que en la seva formació no són "responsables" de les decisions del PSOE i del govern d'Espanya. "Ni volem ni podem canviar al PSOE, ni volem ni podem canviar al Poder Judicial", ha subratllat.

Junqueras treu ferro a la xiulada

El líder d'ERC va reconeixer que entén que hi hagi gent que està enfadada "per raons com que encara no hem aconseguit el que volem", en referència a la independència. Des d'Esquerra asseguren que Junqueras ja tenia previst marxar perquè a les 10 hores tenia un compromís i que, per tant, el fet d'abandonar la manifestació no tenia res a veure amb la xiulada. Al seu torn, la presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, va defensar que s'ha de respectar la "llibertat d'expressió" de la gent i que els polítics han de "prendre nota". Segons Feliu, ERC està protagonitzant una "gran contradicció" perquè el president de la Generalitat, Pere Aragonès, estava en "connivència" amb la cimera i alhora el partit participa de la manifestació. "Tenim l'obligació de suportar la crítica i això també ho és. Estaria bé que entenguessin que cal un canvi de rumb en aquest sentit. No entrar en contradiccions tan grans", va afegir la presidenta de l'ANC.

La secretària general i portaveu d'ERC, Marta Vilalta, també ha mantingut la posició de la resta d'alts càrrecs del seu partit i ha restat importància a l'escridassada que va rebre aquest dijous el president de la seva formació, Oriol Junqueras. Vilalta va confirmar el que ja es deia des d'ERC, que Junqueras havia abandonat la protesta per un altre compromís que tenia programat i no pas per la xiulada. La portaveu d'ERC va indicar que tot i que no li agraden els retrets entre independentistes, "respecta totes les opinions". Ara bé, Vilalta no va negar que hauria preferit que els retrets s'haguessin canalitzat contra "aquells que no ens permeten el dret a l'autodeterminació.

Miquel Iceta dona suport a Junqueras

A la manifestació no només es van sentir crits i xiulades contra Junqueras, sinó que algú encara va ser més contundent. "Junqueras, traïdor, et volem a la presó", va dir una veu. Davant d'aquest atac greu, el ministre de Cultura, Miquel Iceta, va reaccionar donant el seu suport al president d'Esquerra Republicana. "Quan sento crits de 'Junqueras, torna a la presó' sento molta pena", va afirmar el també exprimer secretari del PSC, durant una visita a Santa Coloma de Gramenet. Iceta, doncs, va sortir en ple suport al republicà. "No hem de desitjar el mal de ningú. Junqueras i la resta han patit prou i han demostrat prou compromís amb el país perquè estalviem expressions que fan mal als afectats i a la resta". També va apel·lar a fer un "gran esforç" per respectar les idees i les persones. "No m'agrada que hi hagi crits contra ningú".