La portaveu de la CUP al Parlament, Eulàlia Reguant, ha acusat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, de tenir un paper irrellevant i d'"humiliar-se" a la cimera hispanofrancesa celebrada aquest dijous a Barcelona amb els presidents d'Espanya i França, Pedro Sánchez i Emmanuel Macron. En declaracions al canal 3/24, ha considerat que Sánchez ha menyspreat Catalunya i ha criticat que "no hagi tingut temps de reunir-se amb Aragonès però sí de prendre un cafè" amb el líder del PSC a Catalunya, Salvador Illa.

Pedro Sánchez i Salvador Illa van intercanviar llibres en una trobada informal d'uns 45 minuts aquest dijous a la tarda a la llibreria La Central del carrer Mallorca de Barcelona. El secretari general del PSOE i president del govern espanyol va regalar al primer secretari del PSC el llibre La columna, d'Adrien Bosc. Per la seva part, Illa va obsequiar el líder dels socialistes espanyols amb dos manuscrits, Tríptic de la terra, de Mercè Ibarz, i Passejos amb la meva mare, de Javier Pérez Andújar.

Per a Reguant, la cimera és una "constatació de dos governs que menyspreen part de la població dels seus Estats" i ha criticat que Macron hagi vingut a Barcelona durant la vaga a França. També ha acusat Sánchez i Macron de voler "continuar prioritzant la lluita armamentística i blindant els drets de les grans energètiques" i no d'abordar els drets bàsics de la ciutadania en un context de crisi. D'altra banda, s'ha referit a la manifestació independentista en contra de la cimera com un èxit: "Aquests que donaven l'independentisme per mort i enterrat s'han tornat a equivocar".

El procés no ha acabat

Ha reivindicat que "avui s'ha constatat que el procés no ha acabat" i ha assegurat que és necessari reprendre l'agenda independentista per preparar un referèndum, una cosa que segons ella mai no s'hauria d'haver abandonat. Precisament això és el que li va dir el president de la Generalitat al president espanyol; que el procés no ha acabat. Aragonès també va parlar amb el seu homòleg espanyol de la situació política actual i li va recordar els temes que li va fer arribar per carta i que haurien d'abordar-se a la cimera, com els passos transfronterers, segons un comunicat de Presidència.

D'altra banda, Eulàlia Reguant ha explicat que ja ha pagat la multa de 13.500 euros a la qual la va condemnar el Tribunal Suprem (TS) per desobediència greu a l'autoritat en negar-se a contestar les preguntes de Vox al judici del procés, i que ho ha fet amb fons "d'una caixa de solidaritat per a totes les causes vinculades a la lluita antifeixista".