El president d'ERC, Oriol Junqueras, va rebre una escridassada aquest dijous mentre abandonava la concentració independentista contra la cimera hispanofrancesa. L'endemà dels fets, el dirigent independentista ha volgut treure ferro a l'assumpte i, en declaracions a RAC1, ha defensat que "tothom xiuli a qui vulgui". "Traïdor" i "botifler" són algunes de les consignes que es van cridar contra el líder republicà. "Junqueras, traïdor, et volem a la presó", també li va etzibar alguna veu aïllada. "No em va saber greu que em cridessin, tothom pot xiular a qui li sembli, faltaria més", ha assegurat Junqueras que també ha volgut matisar que "hi ha una diferència entre xiular i insultar i amenaçar". Tot i això, ha insistit en que no té cap problema en rebre xiulets. 

Ara bé, el líder d'ERC ha reconegut que entén que hi hagi gent que està enfadada "per raons com que encara no hem aconseguit el que volem", en referència a la independència. Des d'Esquerra asseguren que Junqueras ja tenia previst marxar perquè a les 10 hores tenia un compromís i que, per tant, el fet d'abandonar la manifestació no tenia res a veure amb la xiulada. Al seu torn, la presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, va defensar que s'ha de respectar la "llibertat d'expressió" de la gent i que els polítics han de "prendre nota". Segons Feliu, ERC està protagonitzant una "gran contradicció" perquè el president de la Generalitat, Pere Aragonès, estava en "connivència" amb la cimera i alhora el partit participa de la manifestació. "Tenim l'obligació de suportar la crítica i això també ho és. Estaria bé que entenguessin que cal un canvi de rumb en aquest sentit. No entrar en contradiccions tan grans", va afegir la presidenta de l'ANC.

Els antecedents

L'escridassada a Junqueras arriba tres mesos després que ja es xiulessin les dirigents d'ERC Marta Rovira i Carme Forcadell. En el marc del cinquè aniversari de l'1-O, el Consell de la República va muntar un acte a Arc de Triomf on també es van escridassar dirigents d'Esquerra. Just en començar aquell acte, el presentador va dir el nom de tots els polítics exiliats. Quan va nomenar la secretària general d'ERC, Marta Rovira, els assistents a l'acte van xiular. També es va escridassar Carme Forcadell, presidenta del Parlament el 2017. L'expresidenta de l'ANC va rebre xiulets ja des de l'inici de la seva intervenció dalt l'escenari.

L’Advocacia de l’Estat ha presentat un recurs contra la interlocutòria del magistrat Pablo Llarena on demana que substitueixi el delicte de sedició pel de desordres públics agreujats previst en el nou Codi Penal en la causa contra l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i la resta d’exiliats, en la línia del que ha fet també la fiscalia. Sobre això, Junqueras ha explicat que "hi ha una lluita dins les estructures de l'estat espanyol. Lluiten el Tribunal Constitucional (TC) contra el Tribunal Suprem (TS), el TS contra el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), entre el jutge instructor i la fiscalia...". El president d'ERC ha apuntat que totes aquestes estructures judicials només es posen d'acord quan cal veure "qui persegueix l'independentisme amb més força".