Gabriel Rufián ha intervingut després de Yolanda Díaz en el ple d'investidura de Pedro Sánchez i ha aprofitat el seu discurs (que ha fet majoritàriament en castellà) per confirmar el seu suport al candidat socialista a la sessió de demà dijous, atacar el PP —ha estat més estona referint-se a Alberto Núñez Feijóo que al líder del PSOE— i també per atacar Junts per Catalunya. A diferència d'aquest partit, que ha mostrat el seu rebuig pel discurs de Pedro Sánchez on l'amnistia ha tingut un paper molt poc rellevant, i fins i tot menystinguda, Rufián no ha estat crític amb les paraules del president del govern espanyol en funcions, que en la seva rèplica ha agraït al portaveu dels republicans el suport que li va donar la seva formació en la passada legislatura.  El de Santa Coloma de Gramenet ha volgut recordar que aquesta llei d'amnistia que ha registrat el PSOE arriba després de la feina que va fer ERC durant la passada legislatura, quan era l'única formació independentista que pactava amb el govern de coalició i ha deixat ben clar que aquesta llei no suposarà el trencament d'Espanya i que a la major part de la població de l'Estat li és indiferent aquesta mesura, ja que els importa més que no governi la dreta.

 🔴 Debat d'investidura de Pedro Sánchez, DIRECTE | Última hora al Congrés dels Diputats 

Tot i que la part que ha dedicat Rufián a Sánchez en la seva intervenció ha estat significativament poca, atès que ha aprofitat el seu torn per criticar més el PP, sí que li ha volgut deixar clar que el partit es recorda de les diferents ocasions en què els socialistes han incomplert els pactes als quals havien arribat, però que en aquesta ocasió les coses han canviat. En l'anterior legislatura el PSOE podia deixar de dependre d'ERC i pactar amb Ciutadans, que comptava amb deu diputats, però, en aquesta, l'única alternativa que té Sánchez és l'independentisme català i basc, tal com Rufián ha deixat clar: "Veu Albert Rivera, veu Inés Arrimadas? No té cap alternativa, no se la jugui, creieu-me", ha advertit el republicà a Sánchez, que ha reaccionat, juntament amb la vicepresidenta en funcions Nadia Calviño, amb cara de sorpresa. "Ara tenim capacitat per obligar-lo a posar fi a la repressió, primer, i per obligar-lo que es voti, pot ser, en un referèndum demà", ha reiterat Rufián, que li ha demanat valentia a Sánchez no només en l'eix nacional, sinó també en les qüestions socials i derogar la llei mordassa, per exemple. En la rèplica, després de la resposta de Sánchez, Rufián ha criticat que el socialista continuï parlant de fractura social a Catalunya i també que es continuï dient que "el 2017 la policia es va jugar la vida a Catalunya". Tot i que una de les víctimes preferides del d'Esquerra en els últims mesos ha estat Yolanda Díaz, pràcticament no s'ha referit a ella en tot el seu parlament. 

Rufián menysté l'acord de Junts i PSOE 

Si la primera part del discurs de Rufián ha estat en castellà, el republicà ha canviat de llengua quan s'ha dirigit als set diputats de Junts per Catalunya, a qui, com acostuma a fer, ha retret que en la passada legislatura ERC es va veure obligada a negociar "massa sola" amb el PSOE. "Jo vinc d'un país on durant quatre anys, segons qui ha dit que aconseguir 2.000 milions d'euros per Catalunya, uns indults i eliminar el delicte de sedició era negociar a canvi de res", ha insistit, utilitzant les mateixes paraules que el president Puigdemont va emprar en la presentació del seu acord amb el PSOE. "He parlat de les mentides que es diuen a Espanya, però a Catalunya també se'n diuen. L'única veritat és que ERC va posar fa quatre anys una música a sonar i ara tothom l'està ballant", ha retret Rufián a Junts, sumant-se a la resta de dirigents d'Esquerra que des de mitjan agost han anat donant la benvinguda a la negociació als juntaires. 

A partir d'aquí, ha apujat el to contra l'altre partit independentista amb representació al Congrés, que ha donat per fet que votarà a favor de la investidura de Sánchez "malgrat tot el teatre". "Vostès diuen que han aconseguit un acord històric. Han aconseguit una amnistia que fa dues setmanes que havíem presentat, un acord amb el PSOE on diuen que no estan d'acord amb ells, que el PSOE reconegui l'existència d'un conflicte, com ja havia fet el 2019. Enhorabona, benvinguts", ha dit amb ironia, assegurant que quan el PSOE "intenti enganyar-los, cosa que segur que intentarà, no direm que la culpa és vostra, sinó que és del PSOE". "Els compliments dels acords són molt més complicats que fer una piulada", ha resolt el republicà, que ha acabat de fer el seu discurs en català. Pedro Sánchez ha estat dels pocs diputats a la cambra que s'ha posat els auriculars per escoltar la traducció simultània.