Ja és oficial. PSOE i Junts per Catalunya han signat un acord per investir Pedro Sánchez com a president del govern espanyol que inclou "obrir una nova etapa" i negociar sobre l'autodeterminació de Catalunya, incloure un verificador internacional dels acords entre les dues parts, abordar també la cessió del 100% dels impostos a Catalunya i incloure el concepte de 'lawfare' en una llei d'amnistia. Tal com va avançar ElNacional.cat, la firma s'ha efectuat aquest matí per part del secretari general de Junts, Jordi Turull, i el secretari d'organització del PSOE, Santos Cerdán. El número tres dels socialistes ha insistit aquest dijous en una roda de premsa des de Brussel·les que l'acord no és només d'investidura, sinó també de legislatura, per aconseguir que Pedro Sánchez governi amb "estabilitat" durant els pròxims quatre anys.

🔴 Negociacions per a la investidura de Sánchez, DIRECTE | Última hora dels acords

"Pel que fa a l'àmbit del reconeixement nacional, Junts proposarà la celebració d'un referèndum d'autodeterminació sobre el futur polític de Catalunya emparat en l'article 92 de la Constitució", assenyala el text, mentre que "el PSOE defensarà l'ampli desenvolupament, a través dels mecanismes jurídics oportuns, de l'Estatut del 2006, així com el ple desplegament i el respecte a les institucions de l'autogovern i a la singularitat institucional, cultural i lingüística de Catalunya".

 

 

Verificador internacional

El partit de Carles Puigdemont també ha aconseguit incloure la figura del verificador en el seu acord amb el PSOE. El document recorda que hi ha "profundes discrepàncies sobre la forma final de la resolució del conflicte" i "desconfiances mútues", de manera que s'acorda incloure un "mecanisme entre totes dues organitzacions, internacional, que tingui les funcions d'acompanyar, verificar i realitzar seguiment de tot el procés de negociació i dels acords entre totes dues formacions als quals s'arribi". 

El 'lawfare', dins la llei d'amnistia

El document inclou un compromís per part dels socialistes d'impulsar una llei d'amnistia que inclourà els responsables i els ciutadans que "abans i després" de la consulta del 9-N i el referèndum de l'1-O "hagin estat objecte de decisions o processos judicials vinculats a aquests esdeveniments". El text menciona el concepte de ‘lawfare’, l'objecte de discussió que durant aquests dies ha endarrerit que els socialistes arribessin a un acord definitiu amb el partit de Carles Puigdemont.

“Les conclusions de les comissions d’investigació que es constituiran en la pròxima legislatura es tindran en compte amb l’aplicació de la llei d’amnistia en la mesura que poguessin derivar-se situacions compreses en el concepte ‘lawfare’ o judicialització de la política, amb les conseqüències que, si escau, puguin comportar accions de responsabilitat o modificacions legislatives”, es concreta en el pacte segellat entre les dues parts.

Finançament

Per altra banda, el text signat per Jordi Turull i Santos Cerdán, també assenyala que les dues formacions abordaran durant la pròxima legislatura el finançament de Catalunya. "Junts proposarà d'entrada una modificació de la LOFCA que estableixi una clàusula d'excepció de Catalunya que reconegui la singularitat en la qual s'organitza el sistema institucional de la Generalitat i que faciliti la cessió del 100% de tots els tributs que es paguen a Catalunya". El document, però, també afirma que el PSOE "apostarà per mesures que permetin l'autonomia financera i l'accés al mercat de Catalunya, així com un diàleg singular sobre l'impacte de l'actual model de finançament" del país. És més, el text també inclou abordar els "elements essencials d'un pla per facilitar i promoure el retorn a Catalunya de les seus socials de les empreses que van canviar la seva ubicació a altres territoris" a causa del Procés.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!