L’amnistia ha estat una de les primeres coses que ha defensat Yolanda Díaz un cop ha sortit al faristol del Congrés dels Diputats aquest dimecres. Durant la seva intervenció per respondre al discurs de Pedro Sánchez en el seu debat d’investidura per mantenir-se a la presidència del govern espanyol, la líder de Sumar ha reivindicat que l’amnistia converteix Catalunya “en una solució per a Espanya”. Amb l’exoneració d’independentistes perseguits per la justícia espanyola a causa del Procés “guanya la democràcia”, ha reiterat la també vicepresidenta segona del govern espanyol.

🔴 Debat d'investidura de Pedro Sánchez, DIRECTE

A Sumar no tenim problemes amb la coherència, perquè estem al mateix lloc de sempre”, ha assenyalat Yolanda Díaz. De fet, durant el seu discurs davant la cambra baixa, ha presumit d’haver dit “no a la DUI i no al 155”. “Vam demanar diàleg i diàleg, és a dir, política i política”, ha defensat qui es mantindrà com a vicepresidenta del govern de Pedro Sánchez si la investidura tira endavant aquesta setmana. De la mateixa manera, Díaz ha reconegut que és conscient que aquests passos per desinflamar el conflicte polític entre Catalunya i Espanya pertanyen a “un camí complex”.

El camí del retrobament sempre és més difícil”, ha dit també, i ha afegit que “és més fàcil incendiar Espanya que reconstruir-la”. “Agraeixo la paciència i la responsabilitat dels milions de persones que fa mesos que esperen aquest moment; sé que a vegades han tingut dubtes i inquietud” sobre de com es resolia la investidura del líder del PSOE, a conseqüència de la dependència parlamentària de Junts per Catalunya i Esquerra Republicana.

 

Yolanda Díaz ha posat punt final al discurs insistint en la “paciència” que ha tingut bona part de la ciutadania durant aquestes darreres setmanes, després de les eleccions generals del 23-J. "Però avui vull donar les gràcies als sindicats, a les cooperatives, a les formacions polítiques que demà faran possible que tinguem un nou govern de coalició progressista a Espanya", ha afegit.

Sánchez reivindica la Constitució i els símbols nacionals

Durant la contrarèplica —de Pedro Sánchez a Yolanda Díaz— el president del govern espanyol ha reivindicat la “importància” que les esquerres “reivindiquin Espanya com a nació” i reivindiquin també “la Constitució i els símbols nacionals”. Paral·lelament, el líder socialista ha tret pit de les crisis que ha hagut de superar el seu equip de govern des que és a la Moncloa.

"Nosaltres hem innovat i hem posat al centre la protecció dels autònoms i les empreses, i els famosos ERTO que hem finançat", durant la pandèmia, ha dit. Sánchez no ha fet cap menció a l’amnistia o al conflicte polític amb Catalunya durant la seva resposta a Yolanda Díaz.