Els presos polítics haurien d'estar en llibertat abans de les eleccions del 14-F. Ahir ho va defensar Jaume Asens i avui ha estat Gabriel Rufián. El portaveu d'ERC al Congrés ha reclamat aquest dimecres que s'accelerin les diverses vies damunt la taula, com la reforma de la sedició o els indults, perquè els dirigents independentistes puguin participar de la campanya electoral. Seria un senyal de "normalització". No obstant això, fonts republicanes admeten que serà "complicat" i que potser l'obstacle és que se n'està parlant "massa" en el debat públic, en comptes de fer-se amb discreció.

Segueix en directe tota l'actualitat sobre el coronavirus (Covid-19).

En declaracions des del Congrés dels Diputats, el dirigent republicà ha defensat que "d'aquí al 14 de febrer és molt important demostrar que la política i el diàleg serveixen d'alguna cosa". Això passaria perquè els presos estiguessin en llibertat. En aquest sentit, Rufián ha assegurat que "si això passa, si se soluciona la salvatjada denunciada per organismes internacionals, les pròximes campanyes i el pròxim cicle electoral aniran sobre això, sobre política". I ha reblat: "Estem aquí per fer política i dir la veritat".

El portaveu d'ERC no s'ha pronunciat sobre quina via és la més adequada, si la reforma del Codi Penal o la dels indults. "Ens sembla una bona notícia que s'estigui parlant de política, de propostes i contrapropostes", ha assenyalat sobre això. Ha contraposat que la seva aposta és per l'amnistia, "el mateix que es va fer amb feixistes i assassins" fa 40 anys. "Com no fer-ho amb demòcrates?", ha preguntat. Malgrat tot, ha admès que "l'aritmètica és complicada" i que el més important és "netejar el tauler i fer política de tu a tu".

Rufián també ha insistit en la necessitat de fer-ho abans de les eleccions catalanes. "Seria molt important de cara al 14-F demostrar que la política serveix per a alguna cosa; si no, tindrem tarotistes i no polítics", ha conclòs. Malgrat tot, fonts republicanes admeten que, ara per ara, és un escenari "complicat". Que se'n parli tant en el debat polític, afegeixen, no hi ajuda.

El PDeCAT, també

El PDeCAT s’ha pronunciat en termes semblants als d’ERC. El seu portaveu al Congrés, Ferran Bel, ha defensat que l’alliberament dels presos polítics ajudaria a “rebaixar la tensió”, tot i que no solucionaria el problema polític de fons. “Nosaltres des de fa mesos demanem que s'adoptin totes les actuacions possibles per reduir els efectes d'una repressió absolutament injustificada”, ha assegurat el diputat demòcrata. Com Rufián, també ha deixat clar que la seva aposta és per una llei d’amnistia.

Divisió PSOE-Podemos

Aquest és un nou front de diferències entre el PSOE i Unidas Podemos. Des de la part socialista del govern espanyol refreden les expectatives: ni tan sols està clar que la reforma de la sedició s'aprovi abans de cap d'any com havia promès el ministre de Justícia. I des de l'altra banda responen. Ahir va ser el president del grup parlamentari de Podemos, el comú Jaume Asens, qui va reclamar a La Moncloa que no dilati els terminis. Tot el contrari: li va demanar que acceleri les diverses vies —ja sigui la reforma del Codi Penal o l'indult— perquè els presos polítics independentistes estiguin en llibertat no més tard del mes de gener. Asens va considerar que haurien de poder participar de la campanya de les eleccions catalanes del 14-F.