Ara sembla que no hi ha tanta pressa per reformar el delicte de sedició. Durant les últimes hores, el ministre Juan Carlos Campo ha insinuat que no compliria el seu compromís d’aprovar la reforma del Codi Penal en Consell de Ministres abans que acabi l’any. Aquest dimarts ha estat la portaveu María Jesús Montero, qui malgrat defensar la necessitat d’adequar els tipus penals a la legislació europea, hi ha altres reptes “encara pendents”. La principal, “la reforma de l’òrgan de govern dels jutges”, amb les converses encara en l’aire entre el PSOE i el PP. Aquesta reforma de la sedició podria permetre la llibertat dels presos polítics.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, María Jesús Montero ha defensat novament la necessitat de “revisar” el Codi Penal, i concretament els delictes de rebel·lió i sedició, per adequar-lo a les “legislacions europees”, d’altres països de l’entorn. Ha estat preguntada directament si podria arribar abans de les eleccions catalanes del 14-F. La portaveu de l’executiu central ha esquivat la pregunta, però ha recordat que hi ha “reformes encara pendents”, com la renovació del CGPJ, de part del Tribunal Constitucional o de la cúpula de RTVE.

Dit això, Montero ha aprofitat per fer una crida al Partit Popular perquè “compleixi” el seu deure per a renovar les principals institucions de l’Estat. En aquest sentit, i referint-se a les paraules del ministre Juan Carlos Campo, ha dit que aquesta renovació “es pot fer quan el PP vulgui”.

Tampoc no ha tingut cap paraula per als indults. Ha estat preguntada per l'indult al delator de la Gürtel, que aviat tindran damunt la taula del Consell de Ministres, però ha aprofitat per referir-se a qualsevol indult. "Treballem en la tramitació obligada de qualsevol sol·licitud, i toca esperar als informes dels òrgans que s'han de pronunciar", ha replicat Montero. Fins llavors, ha conclòs, el govern central "no es pronunciarà".

Agraeix el 'sí' als pressupostos

La setmana està marcada pel debat del Congrés, que aquest dijous donarà el vistiplau als pressupostos de l'Estat amb almenys 186 vots a favor, entre els quals els d'ERC, el PDeCAT, el PNB i EH Bildu. D'aquí ja passaran al Senat, perquè siguin aprovats definitivament abans del 31 de desembre. Davant la majoria àmplia, la també ministra d'Hisenda ha donat les gràcies a "totes les formacions" que hi donaran suport. En canvi, ha retret al PP i Ciutadans que no hagin actuat amb "altura de mires". Els ha recordat que facilitar els comptes públics "no és un xec" per al govern, sinó un compromís amb l'interès general. "És incomprensible que davant la pitjor crisi sanitària, social i econòmica, no aprofitin l'oportunitat per injectar recursos de transformació a la nostra economia", ha lamentat Montero.

Desnonaments "en breu"

Poc després que Unidas Podemos hagi retirat finalment l'esmena antidesnonaments amb ERC i EH Bildu, la ministra d'Hisenda s'ha compromès a aprovar "en breu" el nou decret en Consell de Ministres, que ampliarà la protecció contra llançaments de persones vulnerables més enllà del 30 de gener. Montero ha celebrat aquesta retirada perquè "la iniciativa correspon al govern", que hi està "treballant de manera conscienciada" entre la Vicepresidència de Drets Socials i el Ministeri de Transports i Habitatge. Només s'ha retirat l'esmena transaccional dels tres grups. En canvi, ERC i EH Bildu mantenen les seves pròpies esmenes "en considerar que els passos donats fins ara són del tot insuficients i no van a la velocitat que requereix la situació". Se sotmetran a votació aquesta setmana al Congrés "amb l'objectiu de continuar pressionant des del Congrés".

"Doblegant novament la corba"

Finalment, sobre la situació del coronavirus, la portaveu de l’executiu central s’ha felicitat perquè, com demostren les dades, “estem aconseguint un cop més doblegar la corba de la pandèmia”. En aquest sentit, ha assenyalat que “els nivells d’incidència acumulada estan baixant de forma continuada i paulatina”. No obstant això, aquests resultats han de ser “un estímul per a continuar mantenint les mesures de control” i en cap cas “abaixar la guàrdia”.