Nou front de diferències entre el PSOE i Unidas Podemos. Des de la part socialista del govern espanyol refreden les expectatives: ni tan sols està clar que la reforma de la sedició s'aprovi abans de cap d'any com havia promès el ministre de Justícia. I des de l'altra banda responen. Avui ha estat el president del grup parlamentari de Podemos, el comú Jaume Asens, qui ha reclamat a La Moncloa que no dilati els terminis. Tot el contrari: li ha demanat que acceleri les diverses vies --ja sigui la reforma del Codi Penal o l'indult-- perquè els presos polítics independentistes estiguin en llibertat no més tard del mes de gener. Asens considera que haurien de poder participar de la campanya de les eleccions catalanes del 14-F.

Ho ha reclamat un cop més en roda de premsa des del Congrés, en paral·lel a la de la portaveu María Jesús Montero a La Moncloa, des d'on justament ha refredat la possibilitat que siguin lliures abans de la campanya electoral. Jaume Asens ha defensat que "no es pot esperar més". I ha reblat: "Seria necessari i positiu que, a les pròximes eleccions, per crear un clima de normalitat, els líders independentistes estiguessin en llibertat i poguessin fer campanya electoral no des de la presó o amb permisos, sinó ja amb llibertat per la reforma de sedició o perquè es concedeixin els indults".

Unes hores abans ha fet el mateix des de la tribuna del Congrés, després que Juan Carlos Campo hagi comparegut en el debat dels pressupostos de l'Estat. Asens li ha retret que es plantegi "incomplir" el seu compromís: aprovar la reforma del Codi Penal abans que acabi l'any. "No és seriós", ha lamentat. Ha apostat per unes eleccions catalanes en "normalitat", sense "l'anomalia" de tenir presos polítics.

Però María Jesús Montero ha continuat refredant les expectatives. Ha estat preguntada directament si podria arribar abans de les eleccions catalanes del 14-F. La portaveu de l’executiu central ha esquivat la pregunta, però ha recordat que hi ha “reformes encara pendents”, com la renovació del CGPJ, de part del Tribunal Constitucional o de la cúpula de RTVE. De fet, Montero ha aprofitat per fer una crida al Partit Popular perquè “compleixi” el seu deure per a renovar les principals institucions de l’Estat. Res més que això.