El portaveu d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, ha afirmat durant una entrevista a El Progreso de Lugo que "no es pot proclamar una República contra el 50% de la població, però tampoc es pot imposar una autonomia contra el 50% de la població".

Els indults "no seran gratuïts"

Segons el diputat, ERC fa anys que diu que el diàleg és l'única via i "els resultats electorals ho avalen". També ha assegurat que els moviments de les pròximes setmanes, fent referència als indults, "no seran gratuïts" i el canvi de discurs del PSOE respecte a l'independentisme "tampoc és gratuït".

Rufián justifica l'abstenció al govern de Pedro Sánchez perquè "l'alternativa a l'aritmètica actual a Madrid és VOX". Diu així: "Nosaltres com a demòcrates mai facilitarem l'entrada del feixisme a cap institució". També ha apuntat que la dreta espanyola "està pactant amb la ultradreta" i que en canvi a Europa "la ultradreta l'està frenant la socialdemocràcia, la dreta, com Merkel negant-se a pactar en un land", "ningú dubta que Casado i Arrimadas, si poden, arribaran a la Moncloa amb el suport d'Abascal", critica. Finalment afegeix que "la dreta espanyola té una base molt poc antifeixista".

Hereus del 15-M

Rufián, durant l'entrevista, afirma que no és nacionalista i el seu partit, ERC, tampoc. "El meu republicanisme no és identitari", argumenta. El diputat d'ERC explica: "S'equivoquen aquells que pensen que el que vota independència porta una foto de Pujol a la cartera, balla sardanes i és del Barça". Assegura que a ERC hi ha un component "heretat del 15-M", que vol "trencar amb el règim del 78".

El seu discurs problemàtic

També ha sigut preguntat pels seus discursos d'ara, més moderats respecte als de fa anys. Abans qualsevol intervenció del diputat es convertia en trèndic tòpic o anècdota, des de la impressora que va treure duran una intervenció sobre l'1 d'octubre o les manilles que va mostrar-li a l'exministre de l'interior d'Espanya, Juan Ignacio Zoido. "Quan ets portaveu assumeixes un altre rol, altres responsabilitats, quan vaig interrogar a José María Aznar en una comissió d'investigació em vaig adonar que en acabar es parlava més de la talla de la meva samarreta o el color de les cortines que de la invasió salvatge d'Iraq", explica.

Argumenta que "el que s'ha d'intentar és no regalar excuses perquè es parli de les teves formes en lloc del fons. M'ho vaig prometre a mi mateix i ho vaig complint, encara que costa".

Imatge principal: Gabriel Rufián. - ACN