Els grups parlamentaris del Congrés hauran de pronunciar-se aquesta setmana sobre els indults als presos polítics i ho farà a instàncies del PP, que sotmetrà a votació una moció reclamant el govern espanyol que denegui aquesta mesura de gràcia i que desisteixi de la seva pretensió de derogar o modificar el delicte de sedició. Serà després de la manifestació contra els indults de Madrid.

Aquesta moció, resultat de la interpel·lació que el PP va dirigir dimecres passat al ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, es debatrà tan sols dies després de la manifestació contra els indults d'aquest diumenge convocada per la plataforma Unió 78 en la madrilenya plaça de Colón, on es donaran cita dirigents del PP, Vox i Ciutadans, entre altres.

Els informes del TS i Fiscalia

En la seva iniciativa, els populars destaquen que ni el tribunal sentenciador, el Tribunal Suprem, ni la Fiscalia consideren que es donen circumstàncies de justícia i equitat per a aquesta mesura de gràcia, i que per tant concedir-la només seria d'"utilitat" per al Govern, en tant que els penats pertanyen a partits que habitualment li donen suport en el Congrés.

Per això, insten al govern espanyol a desistir en el seu afany de "perdonar" als presos de l'1-O, així com a desistir en la seva pretensió de modificar a la baixa els delictes de rebel·lió i de sedició que, segons el seu parer, només persegueixen "beneficiar" als condemnats en la causa del procés i als quals es troben "en rebel·lia" només per "donar compliment als compromisos adquirits pel president Pedro Sánchez amb els seus socis independentistes".

Les Corts de Castella i Lleó ha estat la primera cambra autonòmica que s'ha pronunciat sobre els indults als presos del procés, és el seu cas amb una majoria en contra de concedir la mesura de gràcia davant PSOE i Unidas Podemos.

Preguntes a Sánchez

Igualment, el PP, Vox i Ciutadans han decidit centrar en els indults i Catalunya les seves preguntes a l'Executiu en la sessió de control del Congrés, incloses dues de dirigides al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que dimecres passat va faltar al Ple per estar de viatge a l'Argentina. El líder del PP, Pablo Casado, preguntarà al cap de l'Executiu si "defensarà la Constitució, la unitat nacional i la igualtat de tots els espanyols," mentre que el president de Vox, Santiago Abascal, li exigirà que reveli "fins on està disposat a arribar per mantenir-se en el poder".

També trauran Catalunya en els duels que busquen amb Calvo la portaveu popular, Cuca Gamarra, qui li llançarà en cara que el Govern se "sotmeti a l'independentisme", i el seu homòleg de Vox, Iván Espinosa de los Monteros, que posarà en dubte que l'Executiu expliqui amb "el suport majoritari dels espanyols fora de la Cambra".

Fernando Grande Marlaska Congrés EFE

Fernando Marlaska, ministre de l'Interior, en una sessió de control en el Congrés / Efe

A Robles i Marlaska

El PP també té registrada una pregunta perquè el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, expliqui si, segons el seu parer, "els indults facilitaran la cooperació judicial europea i, en particular l'aplicació de l'euroordre". Els populars aspiren, així mateix, que es pronunciïn sobre aquest tema la ministra de Defensa, Margarita Robles, i el d'Interior, Fernando Grande Marlaska. "Proposaria al Consell de Ministres la concessió d'un indult en l'àmbit de la seva competència sense que es presentessin raons de justícia, equitat i utilitat pública", resa la que dirigeixen a Robles.

A Marlaska li volen preguntar si el "tracte privilegiat rebut pels condemnats per sedició tant per Institucions Penitències com pel Departament de Justícia del Govern català anticipava la voluntat política de concedir els indults".

 

Imatge principal, sessió de control en el Congrés dels Diputats / Efe