Un cop més, sota el mateix pretext, el Congrés dels Diputats s’ha convertit el lloc on els partits independentistes dirimeixen les seves diferències en públic. La primera pedra la va llançar ahir la portaveu de Junts, Míriam Nogueras, que va acusar ERC d’oferir un “xec en blanc” al govern espanyol pels pressupostos de l’Estat “a canvi de res”. La resposta ha arribat avui per part de Gabriel Rufián, que des del faristol ha rebatut que qui faci servir aquests termes fa massa temps que viu allunyat de la realitat.

Després d’arribar a una entesa per salvar els comptes espanyols, el portaveu republicà al Congrés ha defensat que “forma part de la nostra responsabilitat negociadora i parlamentària no desaprofitar una sola oportunitat de millorar la vida de la gent, visqui on visqui”. I en aquest punt ha llançat l’únic dard a Junts, sense referir-s’hi explícitament però donant a entendre tot: “Qui qualifiqui això d’inutilitat o de "a canvi de res", fa molt temps que s’asseu en un escó, que es mou en cotxe oficial i que viu a Twitter”. En la segona intervenció, però, ha volgut rebaixar una mica els decibels: “Catalunya és molt més que una discussió entre ERC i Junts. I mentre ens barallem pel nostre passat o present, més present o futur estarem regalant a altres”.

 

Fet aquest parèntesi, Gabriel Rufián s’ha centrat en el govern espanyol, a qui ha recordat que “ERC va estar a quinze minuts de presentar esmena a la totalitat”, els minuts entre el final de les negociacions i el termini per a registrar esmenes. I ha situat en context: “El PSOE deia que no a dues coses molt senzilletes: complir amb allò pendent de l’any passat i protegir i blindar les llengües cooficials”. El portaveu republicà ha constatat que la que més ha costat ha estat la segona, que és una qüestió de “drets”. Però ha volgut advertir: “Això no era ni és una mania d’independentistes”.

De fet, la qüestió del català a la llengua audiovisual ha estat central. Junts per Catalunya també ho va posar damunt la taula per negociar, malgrat que finalment va acabar presentant esmena a la totalitat. En aquest context, Rufián ha insistit que “ERC hagués presentat una esmena a la totalitat en defensa dels drets lingüístics, culturals i socials del poble de Catalunya”, perquè “tan important és que els nostres fills tinguin les beques com que se’ls permeti parlar, estimar i pensar en la llengua de la terra que trepitgen”. I ha reblat: “No deixarem mai que toquin la nostra llengua”.

Com a apunt final, Rufián ha llançat un avís per a navegants al PSOE: “La supèrbia en política és mala consellera”. En aquest sentit, ha assegurat que els socialistes estan molt “altius” des del congrés de València, però els ha recordat que “encara depenen dels mateixos per a les mateixes coses”. Els ha interpel·lat directament: “Calculin les seves forces, perquè no sé si els queda benzina per a tant viatge”. I ha conclòs: “Només s’ha superat la primera frase d’aquesta negociació. De vostès depèn que es pugui superar la segona”.

Montero admet la reticència a l'audiovisual

En la seva rèplica, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha justificat les seves reticències a blindar les llengües cooficials a la futura llei audiovisual estatal per "no foragitar inversions". Ara bé, també ha garantit que s'introduiran quotes per aquestes llengües en la futura norma i que el govern espanyol les pactarà amb ERC. En qualsevol cas, la dirigent socialista ha agraït la "predisposició" dels republicans a negociar els pressupostos de l'Estat, perquè no ho interpreten com un "xec en blanc". Ha deixat clar que l'executiu central es pren "seriosament" el diàleg, també per a "canalitzar" el conflicte polític català.