Aquest any, Junts per Catalunya va intentar negociar els pressupostos amb el govern espanyol. Però, com no veien cap mena d’avenç, van decidir registrar esmena a la totalitat. Avui l’ha defensat la portaveu al Congrés, Miríam Nogueras, que ha disparat especialment contra els qui sí que facilitaran la tramitació dels comptes espanyols: ERC. Als republicans els ha acusat de fer-ho novament “a canvi de res”, lliurant un “xec en blanc”, que només serveix per a mantenir Pedro Sánchez a La Moncloa sense entrebancs. Els ha avisat que el seu gran acord, el català a la llei audiovisual, també és una presa de pèl.

La intervenció de Nogueras davant del ple ha estat plena de missatges en clau catalana. De fet, ha justificat la seva esmena “perquè Junts no donem els nostres vots a canvi de res” i ha posat el dit a la nafra: “És res el que els han donat a vostès els qui els donen xecs en blanc”. Per si no quedava prou clar, ha criticat que “a canvi de res, una part del catalanisme els permet continuar amb aquesta prepotència”. I ha qualificat els pressupostos espanyols d’una “falta de respecte” als catalans, i que només serviran per a engreixar la llista d’incompliments.

 

La portaveu de Junts ha fet referència al blindatge del català a la futura llei audiovisual estatal, acordat amb ERC. “Tots sabem que cap llei espanyola blindarà el català, perquè mai cap llei espanyola l’ha blindat”, ha avisat Nogueras. En aquest sentit, ha recordat com l’any 2005 el PSOE i ERC ja van pactar que totes les pel·lícules exhibides a Espanya fossin doblades al català, i que no s’ha complert. El blindatge del català també va ser una de les condicions de Junts per a negociar. Tot i això, avui la seva portaveu ha rebatut que no han de demanar el blindatge del català perquè “és un dret reconegut pels tractats i convenis europeus” que l’Estat ha de complir.

Junts també ha furgat en l’execució pressupostària, l’endemà que la ministra María Jesús Montero admetés que, en deu mesos, només s’havien executat el 30% de les inversions previstes a Catalunya. En aquest sentit, Míriam Nogueras ha denunciat que, durant l’última dècada, Catalunya ha deixat de rebre 28.000 milions d’euros en inversions que li pertocaven, que se sumen a l’”espoli fiscal” crònic. “Els euros ens els foten a tots, no només als independentistes”, ha advertit.

En aquest context, la formació independentista ha justificat la seva esmena a la totalitat. En primer lloc, perquè “no són uns pressupostos bons per a Catalunya” ni responen a les demandes majoritàries de la Generalitat. En segon lloc, perquè “aquest govern (espanyol) no s’ha assegut a parlar i negociar de veritat”. Els ha acusat d’actuar com si tinguessin una majoria absoluta que no tenen.

Nogueras ha acabat la seva intervenció amb el mateix missatge cap al conjunt de l’independentisme: negociar de forma conjunta i “cobrar per avançat”. Perquè, fins ara, “l’únic que està cobrant per avançat és el PSOE”. I ha reblat: “Encara som a temps de fer pinya i ser útils”.

Bel reclama execució

En un to molt diferent s’ha expressat el portaveu del PDeCAT, Ferran Bel, que ha rebutjat les esmenes a la totalitat presentades per set formacions. De fet, ha retret tant a Junts com a la CUP que se sumin al no a tot de la dreta i l’extrema dreta espanyola, que volen “fer caure el govern per governar”. Més enllà d’aquesta qüestió, Bel ha volgut posar el focus en l’execució pressupostària, recordant al govern espanyol que té la “responsabilitat” d’executar els seus propis pressupostos.

 

“Quan a una comunitat autònoma s'executa el 70% i a l'altra el 30%, això requereix una explicació”, ha criticat el portaveu del PDeCAT, que també ha recordat com, durant els primers deu mesos de l'any, l'Estat només ha executat el 30% de les inversions a Catalunya. Bel ha confiat a negociar el seu suport final als pressupostos, però ha reiterat l'advertència: "Si no s'inverteix el que s'ha d'invertir la responsabilitat és del PSOE i Podemos".

La CUP critica tant Junts com ERC

L'última a intervenir aquest dimecres ha estat la diputada de la CUP, Mireia Vehí, que també ha defensat la seva esmena a la totalitat. La cupaire ha aprofitat la seva intervenció per a criticar tant l'estratègia d'ERC, assolint acords amb el govern espanyol que no es compleixen, com la de Junts, "més bel·ligerant" però que després pacta l'ampliació de l'aeroport amb La Moncloa. Parafrasejant Míriam Nogueras, que ha parlat de "política útil", Vehí ha rebatut que  "fer política útil és fixar una data per un nou refèndum". Com ja havia fet en les anteriors setmanes, ha lamentat que l'executiu central no posi "polítiques valentes" damunt la taula, ni des de la perspectiva social ni pel conflicte polític.