El portaveu d'Esquerra Republicana al Congrés, Gabriel Rufián, canvia de rumb en el seu argumentari i defensa anar a visitar els exiliats. Fa unes setmanes, Rufián va criticar el portaveu d'Unides Podem, Jaume Asens, per visitar molt freqüentment els exiliats: "Deixa d'anar tant a Waterloo, vinga!". Avui, en canvi, ha carregat contra el primer secretari del PSC, Salvador Illa, per criticar al president Pere Aragonès per les seves visites a Ginebra, on es troba l'exiliada i republicana Marta Rovira. Rufián ha argumentat que "la millor manera" de què s'acabin les visites a Ginebra és "que deixin de tenir a Marta Rovira segrestada".

Illa ha atacat ERC, i sobretot al president Aragonès, per haver viatjat a Suïssa divendres "en un moment d'emergència", amb diversos incendis actius al país. Segons el líder dels socialistes, "hi ha un dèficit de Govern". En aquest sentit, ha declarat: "Aquests dies sento parlar molt de dèficits, però aquest és el dèficit real que tenim a Catalunya". Aragonès, que és el coordinador nacional d'ERC, va traslladar-se a Ginebra dijous a última hora de la nit per una reunió de partit amb la secretària general, Marta Rovira. Va tornar divendres a la tarda i es va desplaçar al Centre de Comandament Avançat al Complex Central de Bombers a Cerdanyola del Vallès. Les paraules d'Illa no han agradat gens al portaveu d'ERC a Madrid, que ha carregat amb una piulada tot criticant el "segrest" de Rovira. La doble vara de mesurar de Rufián amb els exiliats de Waterloo i de Ginebra ha fet esclatar les xarxes, que li han retret les seves paraules contra els consellers i el president Puigdemont a Bèlgica. 

 

La trobada d'ERC a Ginebra

Els tres màxims representants d'ERC al Govern, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, i el conseller d'Empresa, Roger Torrent, van viatjar fora de Catalunya per assistir a una reunió del partit amb la secretària general, Marta Rovira, segons va poder confirmar ElNacional. La reunió, que estava programada feia setmanes, va coincidir amb l'onada de focs a Catalunya. Des de Presidència es va informar que Aragonès tornaria el mateix dia a Barcelona. Es dona la circumstància, a més, que també el vicepresident del Govern i responsable de Política Territorial, Jordi Puigneró, eren absents a Catalunya, entre el 16 i el 18 de juny.

La reunió a Ginebra no havia estat anunciada ni per ERC ni pels representants del Govern. Això no obstant, cap dels tres membres de l'executiu que van participar en la trobada tenien previstos actes a l'agenda oficial i el Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) va publicar els decrets d'encàrrec de despatx en altres consellers.