Els tres màxims representants d'ERC al Govern, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, i el conseller d'Empresa, Roger Torrent, són fora de Catalunya per assistir a una reunió del partit amb la secretària general, Marta Rovira, segons ha pogut confirmar ElNacional. La reunió, que estava programada feia setmanes, ha coincidit amb l'onada de focs a Catalunya. Des de Presidència s'ha informat que Aragonès, que va marxar ahir, tornava aquesta mateixa tarda a Barcelona. Es dona la circumstància, a més, que també el vicepresident del Govern i responsable de Política Territorial, Jordi Puigneró, està absent de Catalunya, entre el 16 i el 18 de juny.

La reunió a Ginebra no havia estat anunciada ni per ERC ni pels representants del Govern. Això no obstant, cap dels tres membres de l'executiu que participen a la trobada tenen previstos actes aquest divendres a l'agenda oficial i el Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) ha publicat els decrets d'encàrrec de despatx en altres consellers.

Viatge breu i privat

Des de presidència de la Generalitat argumenta que Aragonès ha viatjat a Ginebra per reunir-se amb la secretària general, i que es tracta d'un viatge "breu i privat". També des del departament d'Empresa s'ha confirmat que Torrent assistia a la trobada del partit. No així des de la conselleria de Presidència, on fonts del departament s'han limitat a assegurar que desconeixien si Vilagrà era a Suïssa per participar a la reunió. La presència de la consellera a aquesta cita sí ha estat confirmada, això no obstant, per altres fonts, que han apuntat que la consellera viatjava a Ginebra avui, a primera hora de la tarda. En demanar informació sobre aquesta convocatòria, ERC s'ha limitat a explicar que es tracta d'una reunió de treball, una més de les que es fan regularment, i que l'encapçala el president del partit, Oriol Junqueras.

La formalització del viatge dels tres membres del Govern apareix al DOGC. Presidència ha publicat un decret segons el qual mentre el president romangui fora de Catalunya, els dies 16 i 17 de juny, exercirà la suplència en l'exercici de les funcions de presidència de la Generalitat el conseller d'Economia, Jaume Giró. Pel que fa Vilagrà, durant la seva absència els dies 17 i 18 de juny, s'encarregarà del despatx del seu departament el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray. També el responsable d'Educació s'encarregarà del despatx del conseller d'Empresa i Treball durant la seva absència, en aquest cas, des del 17 fins al 19 de juny.

En el cas de Jordi Puigneró, el DOGC va publicar ahir que assumirà la suplència la consellera d'Universitats, Gemma Geis. Fonts de vicepresidència han assegurat que Puigneró s'ha absentat per motius de caire "personal".

L'absència dels màxims responsables del govern es produeix en un moment delicat per l'onada de focs a diferents punts del país. Aquest matí el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha comparegut per explicar que els bombers donen per estabilitzats els incendis forestals de Castellar de la Ribera, Cobera d'Ebre i Sallent, i continuen treballant als focus d'Artesa de Segre i al Solsonès.

Aragonès ha estat informat de la situació dels incedins aquest matí sobre el consell assessor del pla Infocat, segons fonts del Govern, que afegeixen que es manté permanentment en contacte amb el conseller Elena.