El nou curs polític està a punt de començar. Aquest dimecres, diversos portaveus i diputats dels grups parlamentaris al Congrés han assistit a la primera Diputació Permanent després de les vacances d'estiu. En aquesta sessió, s'ha abordat un debat sobre si demanar o no explicacions urgents al govern espanyol per la reunió de la Comissió Bilateral Generalitat-Estat del passat 2 d'agost.

En aquest context, ha intervingut Gabriel Rufián, portaveu d'Esquerra Republicana a la cambra baixa, que ha aprofitat per llançar una "advertència" al PSOE: "No només es tracta de diàleg i de fotos, sinó també de negociar. Estem per a negociar, negociar i negociar, això no va de fer una foto". En el seu discurs, Rufián ha carregat contra el Partit Popular i Ciutadans per qualificar la taula de diàleg de "xantatge", "habitació obscura" o "traïció".

adriana lastra gabriel rufián aitor esteban diputación permanente europa press

Imatge: Gabriel Rufián, Aitor Esteban (portaveu del PNB) i Adriana Lastra (portaveu del PSOE), conversant al Congrés aquest dimecres. Europa Press.

El portaveu dels republicans al Congrés ha volgut recordar que la comissió bilateral es contempla a l'Estatut: "Deixin de fer anormal el que és absolutament normal, forma part de la normalitat democràtica". Gabriel Rufián també ha defensat la taula de diàleg perquè "la política va de parlar amb el contrari" i ha retret a la dreta que "la resta és crispar".

Cs parla de "taula de xantatge"

Inés Arrimadas, líder de Ciutadans, ha fet una compareixença de premsa en la qual ha denunciat que "Pedro Sánchez prioritza la taula de xantatge amb el Govern a reduir el preu de la llum". La presidenta de la formació taronja ha anat més enllà i ha afirmat que "aquesta és la desgràcia d'haver de tenir un govern més pendent de fer content a Junqueras que de treballar per reduir el preu de la llum". "No em vull ni imaginar la que estarien armant el PSOE i Podemos si altres partits estiguessin governant", en referència al cost disparat de l'electricitat.

A més, Arrimadas ha descartat donar suport als pressupostos de 2022 perquè, a parer d'ella, Sánchez "ja va escollir els seus socis de la legislatura, que són Bildu, Junqueras i Puigdemont, i ho va veure tota Espanya".

El mercat de la llum, "una estafa"

En el marc de la Diputació Permanent també s'ha parlat de l'encariment desorbitat del preu de l'electricitat, que aquest dijous marcarà un nou rècord històric. Gabriel Rufián també s'ha referit a aquesta qüestió i ha fet servir aquestes paraules: "Imaginin un mercat que produeix suficient i, fins i tot, més del necessari. Imaginin que aquest mercat cada vegada té menys demanda. En els darrers 13 anys, la gent demanda o consumeix menys. En aquest context, imaginin que, en un moment que hi ha menys demanda, el preu del producte és cada vegada major. No li diríem mercat, li diríem estafa. I això és el que és el mercat elèctric espanyol".

La solució, per al portaveu d'ERC al Congrés, és una "intervenció pública". En aquesta línia, ha defensat que "si es vol, es pot fer".

 

Imatge principal: Gabriel Rufián, a la Diputació Permanent del Congrés del dimecres 25 d'agost. Europa Press.