El Consell General del Poder Judicial té el mandat caducat des de fa més de dos anys. I no només no sembla que hagi d'acabar aviat el bloqueig, sinó que a més els de Carlos Lesmes continuen fent nomenaments sense aturador. Justament amb això vol acabar el govern espanyol. Avui hi han posat la primera pedra, en un moviment que també busca pressionar Pablo Casado. La reforma de la llei del poder judicial per limitar-ne les funcions ha superat el primer tràmit al Congrés dels Diputats amb una àmplia majoria. En canvi, la reforma per a alterar les majories per escollir l'òrgan de govern dels jutges continua congelada per La Moncloa, que encara no la porta a la cambra. Està a l'espera que el PP accedeixi finalment a renovar-lo. De fet, aquesta mateixa tarda Sánchez ha trucat a Casado. Una conversa de 45 minuts que no ha servit de gaire.

El ple l'ha pres en consideració amb una majoria còmoda de 188 vots a favor i 152 en contra, amb el suport del PSOE, Podemos, ERC, JxCat, el PNB, EH Bildu, el BNG, Més País i Compromís. El bloc de la investidura i dels pressupostos, ampliat. En canvi, el PP, Ciutadans i Vox han tornat a estar en el mateix bloc: hi han votat en contra titllant-la d'"inconstitucional". Per la seva part, el CGPJ ha convocat un ple aquest dijous per decidir si demana informes i emet una opinió sobre la reforma. La reforma podria trigar mesos a ser vigent, però tampoc s'albira la fi del bloqueig ara per ara.

La reforma se centra en els nomenaments. El text registrat fa dues setmanes proposa "limitar les decisions adoptades per un CGPJ sortint amb membres que han excedit el període constitucional del mandat" i impedir que puguin proposar el nomenament del president del Tribunal Suprem, dels presidents de les Audiències, dels Tribunals Superiors de Justícia, de l'Audiència Nacional o dels presidents de Sala i magistrats del Tribunal Suprem, així com magistrats del Tribunal Constitucional.

El portaveu dels comuns, Jaume Asens, ha defensat la iniciativa davant del "segrest de la cúpula judicial" per part dels conservadors. "Quan perden les eleccions, s'atrinxeren al poder judicial. Sempre han cregut que qualsevol govern que no és el seu és il·legítim", ha assegurat Asens. La reforma ha comptat amb el suport dels independentistes. Carolina Telechea (ERC) ha acusat Carlos Lesmes d'ocupar el càrrec de forma "il·legal", denunciant que "els primers que han de vetllar pel compliment de la legalitat són els primers que se la salten". Per la seva part, Jaume Alonso-Cuevillas (JxCat) ha instat el PSOE a combatre activament el "franquisme" que impregna tots els poders de l'Estat perquè "entrin tots al segle XXI".  

El Consell General del Poder Judicial té el mandat caducat, però continua amb la seva activitat com si res. En les últimes setmanes, el ple del CGPJ de Carlos Lesmes ha nomenat tres nous magistrats de la sala penal del Tribunal Suprem. En aquest cas, l'acord va passar per dos jutges progressistes i un de conservador. També va renovar tres presidències de sala de l'alt tribunal. En funcions s'han renovat totes les sales del Suprem, inclosa la renovació de Manuel Marchena al capdavant de la sala penal. Ja són més de 50 els nomenaments que ha fet l'òrgan de govern dels jutges des que està en funcions a l'espera de renovació.

Trucada aquesta tarda

Pablo Casado es queixava que ni tan sols rebia trucades de Pedro Sánchez. Perquè no fos dit, el president espanyol ha trucat aquest dimarts al cap de l'oposició, mentre el Congrés debatia la reforma per a limitar les funcions del CGPJ. Però, malgrat els 45 minuts de conversa, les posicions no s'han mogut. Sánchez li ha tornat a fer una crida per "complir íntegrament la lletra de la Constitució del 78". No obstant això, segons fonts de La Moncloa, "la conversa no ha permès avenços" i es manté el candau de Gènova a la renovació. Entre les condicions dels populars, que Podem surti de l'equació o que hi hagi un compromís de no concedir indults als presos polítics.