"ERC prendrà decisions en conseqüència" si no se soluciona en els pròxims mesos la situació dels presos polítics. Així ho ha explicat el portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, aquest dissabte en una entrevista al programa Parlamento de RNE. A més, ha recordat tant al PSOE com a Unidas Podemos que ERC és "imprescindible" per a la governabilitat i per tirar endavant "segons quines lleis" com els Pressuposts Generals de l'Estat (PGE) o altres normes que garanteixin la legislatura. I el que no és compatible, a criteri seu, són els indults als presos polítics i la llei d'amnistia que ha presentat el seu grup amb altres partits independentistes i que el PSOE ha avançat la seva negativa. 

Ara bé, ha explicat que la proposta de l'amnistia "no vol eliminar res", sinó que la intenció és que "hi hagi algú a l'altre costat de la taula" en relació amb l'Executiu de coalició: "I de moment no hi és". 

"Els problemes no poden postposar-se, tenim una situació pandèmica i de crisi econòmica brutal, però continua havent-hi gent a la presó de manera injusta i salvatge, també a l'exili, i creiem que la millor manera és presentar la llei d'amnistia per netejar el tauler, poder fer política i l'únic que espera aquesta proposta són contrapropostes polítiques, no esperem ni insults ni silencis còmplices, sinó començar a parlar de política", ha exposat. 

Eleccions generals anticipades?

Sobre un possible avançament electoral en les eleccions generals, Rufián ha dit que "pot passar de tot" perquè, segons ell, "a La Moncloa més que polítics són guionistes de Netflix". Malgrat tot, reconeix que després de l'aprovació dels pressupostos i amb les ajudes europees, el govern actual podria tenir cert recorregut. 

Rufián ha desitjat sort al vicepresident segon, Pablo Iglesias, que concorrerà a les eleccions madrilenyes, tot i que ha recriminat als integrants del partit i del govern que "el millor tuit és el BOE", en relació amb la situació dels presos polítics.

Bárcenas i Aznar

En un altre ordre de coses, també ha recriminat a l'extresorer del PP Luis Bárcenas que "mentís de manera descarada" durant la seva compareixença a la Comissió d'investigació de la Cambra baixa, on creu que va tapar l'expresident del govern espanyol José María Aznar. "Fa cinc anys, Bárcenas tapava a Rajoy, ara tapa a Aznar, potser d'aquí a cinc anys, el destapa", ha sentenciat.

Així, ha criticat que Bárcenas "incorregués a un delicte" al considerar que va mentir durant la seva compareixença al Congrés. 

 

 

Imatge principal: el portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián / Efe