Previsible. El jutge Manuel García-Castellón ha acordat que prorroga sis mesos més la investigació del cas Tsunami Democràtic per les diligències que té pendent de rebre, segons una resolució comunicada aquest dilluns al migdia. El magistrat de l'Audiència Nacional va reactivar la causa el 6 de novembre passat, quan va imputar el delicte de terrorisme al president Carles Puigdemont, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, i deu persones més. Junts i, fins i tot, el PSOE han criticat el titular del jutjat central d'instrucció 6 de l'Audiència Nacional, en considerar que està torpedinant que Puigdemont i els altres polítics a l'exili es puguin acollir a la llei d'amnistia. 

El magistrat exposa en la resolució que no pot tancar la investigació perquè està pendent que la sala penal de l'Audiència Nacional resolgui els recursos presentats per la Fiscalia —amb l'adhesió de totes les defenses—, que ha assegurat que en la causa no hi ha indicis del delicte de terrorisme, sinó de desordres públics, i descarta l'autoria dels polítics. La jugada de García-Castellón és que abans d'esperar la resposta de l'Audiència Nacional va enviar al Tribunal Suprem l'exposició raonada dels indicis contra Puigdemont. I si el Suprem aprova la seva tesi, l'Audiència Nacional haurà d'acatar-la, tot i que no comparteix que els fets investigats encaixen en el delicte de terrorisme.

Així, la nova pròrroga del cas Tsunami s'ha fixat fins al 29 de juliol de 2024, data que gairebé coincidirà amb la jubilació del jutge García-Castellón.

Fora de termini

A la resolució, el jutge també descarta que el 2021 s'hagués saltat el termini i, per tant, tota la investigació següent sigui nul·la, com va insistir-li l'advocat Gonzalo Boye, que porta la defensa de Josep Lluís Alay i de Puigdemont. Quan el magistrat va preguntar a les parts per la pròrroga de la investigació, ja que s'acabava aquest dilluns, Gonzalo Boye li va respondre que està fora de termini des del 29 de juliol del 2021, atès que la pròrroga dictada aleshores es va acordar quan ja s'havia esgotat el calendari per fer-ho i, per tant, qualsevol investigació posterior vulnera la llei i és "nul·la de ple dret". Per tot plegat, demanava que es declari la nul·litat de les actuacions dutes a terme des del juliol del 2021 i el sobreseïment del procediment. Per contra, el jutge García-Castellón li ha respost que no és cert i continua la investigació.

Per contra, el jutge García-Castellón respon a Boye que no ha comès cap irregularitat, i que l’article 324 de la LECrim el que fixa és que no es poden fer noves diligències d’investigació si el termini s’ha esgotat, que, en el cas de Tsunami, sosté el magistrat que no ha passat. Precisa que la resolució del 30 de juliol de 2021 va donar continuïtat al termini d’instrucció, i que el darrer dia, el 29 de juliol de 2021.

Indicis fundats

El jutge García-Castellón també descarta els recursos dels advocats Benet Salellas i Marina Roig, també contraris a la pròrroga de la investigació, en aquest cas perquè sostenen que l’Audiència Nacional no és la competent per investigar els fets. El magistrat els replica: “No es tracta d’imputada sospita o conjectures. Existeixen indicis fundats i seriosos de la comissió dels fets delictius susceptibles de qualificar-se com a accions de terrorisme”. A més, precisa que hi ha auxilis internacionals que no han estat contestats, com totes les diligències, algunes de les quals repetides, que va demanar divendres passat el mateix jutge. Fins i tot una línia nova: intentar un acte contra la comitiva reial el 2020.

Pròrroga de Volhov

La pròrroga del cas Tsunami Democràtic coincideix aquest dilluns amb la dictada pel jutge del cas Volhov, Joaquín Aguirre, que considera que ha de mantenir la investigació sis mesos més en trobar-hi més indicis que una trama russa volia ajudar el president Puigdemont en el procés d'independència el 2017. Són dues causes penals que s'interpreten clarament per intentar frustrar una possible amnistia al president a l'exili.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!