Tot allò que no hauria de passar en un jutjat, concentrat en uns minuts de vídeo. Una càmera de l'Audiència Nacional que va quedar activada durant la pausa d'un interrogatori que presidia el jutge Manuel García-Castellón —en aquest cas no sobre l'operació Catalunya sinó sobre els treballs de l'excomissari José Manuel Villarejo en l'anomenada peça Iron mostra el que s'esdevé quan acaba de declarar un investigat. Ni el jutge ni els fiscals queden massa ben parats. El vídeo, al qual ha tingut accés ElNacional.cat, exposa com tan bon punt la persona interrogada abandona la sala, els fiscals fan befa, mentre el jutge s'hi acosta i se suma als comentaris. La conversa no queda aquí, i l'àudio fa evident com tot seguit els fiscals Anticorrupció alliçonen el jutge sobre les passes a donar en la investigació, quan la instrucció és la seva potestat.
 

🔒 Més documentació confidencial: Un empresari atrapat a l'operació Catalunya demana a García-Castellón que investigui Fernández Díaz
 

L'enregistrament es va produir el 6 de febrer del 2019. Segons el vídeo, era un quart i cinc de sis de la tarda. Les imatges comencen just en el moment en què acaba la intervenció de l'investigat, i el jutge li ordena, amb to molt sec, que marxi. En aquest punt, l'enregistrament s'hauria d'haver aturat, però continua. Se sent com els fiscals Anticorrupció Miguel Serrano i Ignacio Stampa —encarregats de la macroinvestigació Tándem contra Villarejo fins a l'any passat— se'n riuen i s'observa com el jutge abandona el seu lloc per dirigir-se a la taula on aquests estan ubicats i se suma als comentaris. "Moltes gràcies, nois, ja està", se sent que diu el jutge amb posat distès i fa gestos amb la mà, mentre els fiscals continuen rient. En particular, el veterà fiscal Serrano gesticula de manera molt ostensible, com si es caragolés de riure, plegat damunt la taula. "Sou molt sensibles", se sent que diu un dels presents.

A la peça Iron, l'Audiència Nacional va condemnar Villarejo a quatre anys de presó per revelació de secrets i a tres anys més de presó per falsedat continuada en document mercantil per haver obtingut dades tributàries d'un despatx d'advocats.

 

 

Un requeriment molt específic

En el vídeo, l'advocat de la defensa no està present a la sala. Però això no impedeix que els fiscals abordin el cas amb el jutge i fins i tot l'alliçonin, plantejant-li la necessitat de fer un requeriment. "Abans del requeriment al banc, en un auto vostè ens dona tot això molt específic, perquè haurem de ser molt precisos", li aconsellen. "Un requeriment?", pregunta el jutge, i el fiscal Serrano insisteix que sí, "un requeriment al banc", mentre García-Castellón assenteix. "Que sí, que sí, que n'he fet molts ja", afegeix. Al llarg de la conversa, se sent el jutge i els fiscals com acorden el calendari i parlen de la "cobertura jurídica".

És habitual que jutges i fiscals intercanviïn el seu posicionament sobre una investigació en curs, però el paper del magistrat és ordenar o denegar actuacions que li demana la Fiscalia, i les parts, no a la inversa. El titular d'un jutjat és qui dirigeix la investigació, que hauria de ser com un àrbitre, i no com a part inquisitiva, com fa la Fiscalia.

Un jutge qüestionat

El titular del jutjat central d'instrucció 6 de l'Audiència Nacional ha estat força qüestionat per no haver volgut investigar l'operació Catalunya, malgrat tenir-hi tota la informació, com fa tres setmanes que publica ElNacional.cat. A més, darrerament se l'ha acusat de lawfare després que el 6 de novembre passat reactivés la causa de Tsunami Democràtic per imputar el delicte de terrorisme al president a l'exili Carles Puigdemont, a la secretària general d'ERC, Marta Rovira, al diputat Ruben Wagensberg (ERC), i altres nou persones més, just quan Junts i el PSOE tancaven un acord per tirar endavant la llei d'amnistia. I, a mesura que es polia la llei d'amnistia, el magistrat hi afegia una nova resolució per torpedinar-la. Aquest dilluns, García-Castellón ha dictat la pròrroga de la investigació de Tsunami sis mesos més per les diligències que ha encarregat ell mateix a darrera hora. El magistrat també ha processat per terrorisme els 12 CDR encausats en l'operació Judes, pendents de judici i també de poder ser inclosos en aquesta llei de l'oblit dels actes del Procés.

🔍 Tota la investigació d'ElNacional.cat sobre els Papers de l'operació Catalunya

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!